Nagyszabású razzia során fogták el a kábítószer-kereskedéssel gyanúsított terhelteket a nyomozók – öt személyt tartóztatott le a bíróság

Közös erővel és a Terrorelhárítási Központ bevonásával csaptak le a rendőrök a gyanú szerint bűnszövetségben tevékenykedő terheltekre. 2022. november 18-án megtartott ülésén a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája öt személyt tartóztatott le.  Bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének és más bűncselekménynek miatt a Ceglédi Rendőrkapitányság nyomoz az ügyben.

Miután a második legidősebb gyanúsított a családjával megegyezett abban, hogy kábítószerek értékesítésével szereznek pénzt, a férfi fia 2020 júniusától „kristály” fantázia nevű kábítószert értékesített. Tevékenységébe édesanyját és testvérét is bevonta. Édesapjuk azután csatlakozott hozzájuk, hogy egy korábban kiszabott szabadságvesztés büntetését letöltötte. 2021. augusztusától a családfő heti rendszerességgel adott el kábítószert a legidősebb terheltnek is. A megvásárolt anyagot a férfi otthonában porciózta, majd több személynek továbbértékesítette.

2022. november 16-án a Ceglédi Rendőrkapitányság a Terrorelhárítási Központ, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság, a Nagykátai Rendőrkapitányság, valamint a Dabasi Rendőrkapitányság rendőreivel közösen több helyszínen tartott házkutatást. Átvizsgálták azt az ingatlant is, amiben a legidősebb gyanúsított élt, illetve azt a házat is, amiben a második legidősebb gyanúsított és három hozzátartozója – a 3 további terhelt – lakott. Utóbbi házban 7.418.000 készpénzt, eltérő kiszerelésben, 622 gramm össztömegű kábítószergyanús anyagot, arany ékszereket, 2 nagyértékű autót, számos mobiltelefont, illetve kábítószer fogyasztásához, méréséhez és terjesztéséhez használt eszközöket foglalt le a hatóság.

Hasonló intézkedés történt a legidősebb gyanúsított otthonában, ahol 405.000 forint készpénzt, 18 gramm kábítószergyanús anyagot, mobiltelefonokat és szintén kábítószer előállításához és porciózásához szükséges eszközöket foglaltak le a nyomozók.

Ezzel párhuzamosan a rendőrség öt személyt gyanúsítottként vett őrizetbe.

Tekintettel a terhükre rótt cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és a várható büntetés nagyságára, illetve többük előéletére, alappal feltehető, hogy a gyanúsítottak szabadlábon hagyásuk esetén megszöknének vagy elrejtőznének. Ezen kívül a még kihallgatásra váró tanúk befolyásolásával és tárgyi bizonyítékok elrejtésével a bizonyítást megnehezíthetik. Továbbá fennáll velük szemben a bűnismétlés veszélye is, ezért az ügyészi indítvány szerint a terheltek letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája meghallgatta a gyanúsítottakat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelték a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. december 18-ig.

A döntést az ügyész, a gyanúsítottak és a jelen lévő két védő tudomásul vette. Mivel három terhelt védője nem volt jelen, ezért jogorvoslatra nekik 3 munkanap áll a rendelkezésükre, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. november 18.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály