Jogerős ítélettel zárult az újszülött csecsemőt szemeteszsákba és lomok közé helyező vádlott ügye a Budapest Környéki Törvényszéken

Testi jelek nélkül zajlott le a vádlott feleségének várandóssága. Miután az asszony megszülte gyermekét, a férfi becsomagolta a babát, majd az utcára kihelyezett hulladék közé rejtette. Az élettelen újszülött testét később a szeméttelepen találták meg. Tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés miatt emelt vádat a férfi ellen az ügyészég, a Budapest Környéki Törvényszék pedig 2022. november 24-én megtartott nyilvános és folytatólagos tárgyalásán hirdetett ítéletet a büntetőügyben.

2003 őszén a vádlott házasságot kötött akkori párjával, akivel közös, illetve korábbi kapcsolataikból származó gyerekeiket nevelték. Nem sokkal az esküvőt követően a férfi és a nő viszonya megromlott, a terhelt gyakran agresszívan lépett fel az asszonnyal szemben, akit bántalmazott is.

2004 év elején a nő teherbe esett. Mivel a várandósság tünetmentesen és testi jelek nélkül zajlott le, így arról a terhelt nem tudott.

2004. szeptember 24-én, az asszony – aki a férjétől külön szobában aludt – álmából riadt fel a szülési fájdalmakra, majd nem sokkal később egy életképes kisfiúnak adott életet. Amikor a férfi észrevette a kisbabát, dühös lett, feleségét pedig az apa kiléte miatt kérte számon. Ekkor a nő arra kérte, hogy ne bántsa őt és hívjon hozzá mentőt. Erre a férfi életveszélyesen megfenyegette az asszonyt, hogy senkinek nem szólhat a gyerekről. Később, amikor az asszony a fürdőszobába ment, a vádlott textíliákba, illetve egy nejlon szemeteszsákba csomagolta a babát, majd az utcán, a lomtalanításkor felhalmozódott hulladék közé rejtette – minderről az újszülött édesanyja semmit nem tudott.

Az újszülött holttestét néhány órával később egy szeméttelepen találták meg, halálát ellátatlanság, magárahagyottság és kihűlés okozta, továbbá fulladásnak is szerepe lehetett benne.

A törvényszék a vádlottat az ellene emberölés bűntette miatt emelt vád alól felmentette, míg bűnpártolás vétsége miatt vele szemben az eljárást megszüntette.

Döntését a bíróság elsősorban azzal indokolta, hogy bár azt minden kétséget kizáróan lehetett bizonyítani, hogy a terhelt tette szemeteszsákba az újszülöttet és helyezte ki az utcára, az eljárás során viszont azt nem lehetett minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a gyermek még élet, amikor a férfi a nejlonzsákba tette őt.

A döntést az ügyész, a terhelt és a védő is tudomásul vette, így az ítélet jogerős.

Budapest, 2022. november 24.

Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály