Háromszor is betört ugyanabba a házba a gyanúsított

Értékes konyhai- és elektronikai eszközöket zsákmányolt a terhelt, aki néhány drága ruhát is magával vitt a sértettek otthonából. Kisebb értékre, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt a Dabasi Rendőrkapitányság indított eljárást az ügyben, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája pedig 2022. november 25-én elrendelte a terhelt letartóztatását.

2022 júliusa és 2022 augusztusa között a gyanúsított három alkalommal hatolt be rongálással – az ajtót feltépve, illetve azt befeszítve – ugyanabba az ingatlanba. Miután a lakórészbe jutott, onnan egyebek mellett ágyneműket, ruhaneműket, ékszereket és készpénzt vitt magával.

Emellett 2022. október 12-én a férfi két másik ingatlanba, az ablakot betörve hatolt be. Mindkét házból elektronikai- és konyhai eszközöket, valamint munkagépeket – televíziót, vésőkalapácsot, hangprojekort, LED lámpát, magnót, hangfalat, akkumulátoros fúrógépet, grillsütőt, vízforralót, mikrohullámú sütőt, kávéfőzőt, ajándékkártyát – tulajdonított el.

Lopással így összesen 550.000 forint-, míg rongálással 70.000 forint kárt okozott a sértetteknek.

Mivel a gyanúsított a nyomozó hatóság számára elérhetetlenné vált, a hatóság elfogatóparancs alapján tudta őrizetbe venni. Erre, valamint a várható büntetés mértékére figyelemmel a férfi – szabadlábon hagyása esetén – az eljárás alól kivonhatja magát, megszökhet vagy elrejtőzhet. Továbbá a lopásokat más ügy gyanúsítottjaként, ellene folyamatban lévő eljárás hatálya alatt követte el, amely miatt feltehető, hogy újabb, szabadságvesztéssel bűntetendő cselekményt követ majd el. Mindemellett az ügyészi indítvány szerint a terhére rótt bűncselekmény elkövetési módjára és az eljárás állására tekintettel a terhelt letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. december 25-ig. A bíróság szerint a szökés, elrejtőzés veszélye nem teljes mértékben az ügyészi indítványban megfogalmazottak szerint magalapozott a terhelttel szemben.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított fellebbezett ellene. Mivel a védő nem volt jelen, ezért jogorvoslatra neki 3 munkanap áll a rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. november 25.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály