Beszerzői után a továbbértékesítéssel foglalkozó terheltet is letartóztatta a bíróság

Dílerektől vásárolt kábítószert a gyanúsított – részben saját, részben eddig ismeretlen ügyfelei részére. 2022. november 28-án megtartott ülésén a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája letartóztatta a férfit, az ügyben pedig a Pest Megyei Rendőrfőkapitányság jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmény miatt nyomoz.

2021. november 2. napján történt elfogásukig egy férfi és egy nő – már letartóztatásban lévő terheltek – éveken át kereskedtek marihuánával, ecstasyval, amfetaminnal és speeddel. Tevékenységük során több személynek hetente adtak el kábítószert 3000-3500 forint/gramm egységáron.

2021-ben tőlük rendszeresen vett kábítószert – főként amfetamint – a gyanúsított, aki részben elfogyasztotta, részben továbbértékesítette a megvásárolt mennyiséget. 2022. november 25-én a nyomozók átkutatták a férfi otthonát, ahol kábítószert, illetve annak porciózásához szükséges eszközöket találtak és foglaltak le. Emellett a terhelttel szemben droggyorstesztet is alkalmazott a hatóság, ami pozitív eredményt mutatott.

Figyelemmel arra, hogy a terhelt a nyomozás során nem mutatott teljes együttműködést a rendőrséggel, feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a bizonyítást megnehezíti, bizonyítékokat rejthet el vagy semmisíthet meg, illetve a még ki nem hallgatott tanúkat befolyásolhatja. Továbbá fennáll a veszélye, hogy újabb szabadságvesztéssel bűntetendő cselekményt követ el, ezért az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2022. december 28-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és a védő elsősorban szabadlábra helyezés, másodsorban enyhébb kényszerintézkedés – bűnügyi felügyelet – elrendelése érdekében nyújtott be fellebbezést, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2022. november 28.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály