Édesapját zaklatta, autókat és épületeket rongált meg a gyanúsított

Hónapokon át üres üvegekkel okozott károkat apja otthonában, illetve több közterületen a terhelt. Volt, hogy viselkedésével a közösségi közlekedésen keltett riadalmat utastársaiban. Ellene a Budaörsi Rendőrkapitányság Budakeszi Rendőrőrsén garázdaság vétsége és más bűncselekmények miatt indított eljárást, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája  2023. január 20-án megtartott ülésén elrendelte a terhelt letartóztatását.

2022 márciusában a gyanúsított üres üvegeket dobált a Budakeszi Okmányiroda udvarára, illetve az épület ajtajára. Ezen kívül megrongált a parkolóban egy autót, illetve egy közelben leparkolt járművet is. Bár az ott élők cselekménye abbahagyására szólították fel a nőt, ő folytatta a tevékenységét. Az eset során több mint 872.000 forint kár keletkezett.

2022 nyarán a terhelt és édesapja kapcsolata megromlott, mivel a gyanúsított nem szimpatizált a férfi új párjával. Emiatt a nő többször megjelent az apja otthonánál, az udvarra üres üvegeket dobált, illetve az is előfordult, hogy átmászott az ingatlan kerítésén, félelmet keltve ezzel az ott élőkben. Máskor a kutyaajtón keresztül jutott be a garázsba, magához vette az ott álló autó indítókulcsát, majd távozott a helyszínről. Továbbá az asszony számos alkalommal azzal fenyegette meg az édesapját és élettársát, hogy megveri őket, illetve rájuk gyújtja a házat. Egy alkalommal a terhelt az utcán futott össze édesapjával és annak élettársával. Amikor a férfi meg akarta beszélni vele a bosszantására rendszeresen elkövetett cselekményeit, a terhelt bántalmazni kezdte az apját, majd annak párját is, és ismét megfenyegette őket.

2022. augusztus 30-án a gyanúsított egy ismerősével busszal utazott. Miután több alkalommal ok nélkül nyomták meg a leszállás jelzőt, az autóbuszvezető megkérte őket, hogy szálljanak le, majd értesítette a rendőrséget. Először a nő és a férfi leszálltak, majd kiabálni kezdtek. Végül visszaszálltak a buszra, majd a terhelt ráütött a vezetőfülke ablakára, valamint a jegyellenőrző készülékbe is belerúgott.

Mindemellett az asszony 2022 novemberében egy leparkolt autót, decemberben pedig egy büféskocsit dobált meg üres üvegekkel, ezzel összesen 320.000 forint kárt okozva a sértetteknek.

Figyelemmel arra, hogy a gyanúsított hajléktalan életmódot folytat, tényleges tartózkodási hellyel nem rendelkezik, feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a hatóság elől elrejtőzik vagy megszökik. Emellett a tanúk jogellenes befolyásolásával a bizonyítást is megnehezítheti. Továbbá, mivel több rendőrségi kihallgatást követően is folytatta cselekményeit, fennáll a veszélye, hogy újabb, szabadságvesztéssel bűntetendő cselekményt követ el, ezért az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. február 20-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított fellebbezett ellene. Mivel a védő nem volt jelen, jogorvoslatra neki 3 munkanap áll a rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2023. január 20.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály