Rászoruló gyermekeket kényszerített szexuális cselekményre a gyanúsított

Gyermekotthonban élő kiskorúakkal alakított ki függőségi kapcsolatot az a férfi, aki szexuális cselekményre kényszerítette a sértetteket. Tizenkettedik életévét be nem töltött személlyel szexuális cselekmény végzésével elkövetett szexuális erőszak bűntette és más bűncselekmény miatt a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság indított eljárást az ügyben. 2023. június 2-án a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a férfi letartóztatását.

2022 szeptembere előtt a terhelt megismerkedett három kiskorú, budapesti gyermekotthonban élő sértettel. Velük internetes üzenetküldő alkalmazáson keresztül és személyesen tartotta a kapcsolatot. A gyanúsított a kiskorú sértettekkel függőségi viszonyt alakított ki, mivel pénzt és különböző dolgokat vásárolt meg számukra.

Egy alkalommal a férfi a kiskorú sértettek kérésére értük ment Budapestre, ahonnan az otthonába szállította őket. Ott a sértettekkel több alkalommal szexuális cselekményt végzett. Ezért cserébe a kiskorúaknak pénzt, cigarettát, ételt és játékokat vásárolt, illetve filmnézést is biztosított számukra. Amikor viszont a sértettek nem akarták teljesíteni a gyanúsított kéréseit, a terhelt pszichikai nyomást gyakorolt rájuk azzal, hogy azt mondta, visszaviszi őket a gyermekotthonba.

A bűncselekmények elkövetésekor a sértettek 11, 12 és 14 évesek voltak.

Figyelemmel a terhére rótt cselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és a várható büntetés mértékére (5 évtől 10 évig, illetve 2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés), illetve arra, hogy elfogásakor a nyomozókkal nem volt együttműködő, feltehető, hogy a gyanúsított megpróbálja majd az eljárás alól kivonni magát, megszökik vagy elrejtőzik. Továbbá a férfi az elfogását megelőzően a telefonját és a számítógépét is lezárta. Emiatt feltehető, hogy technikai eszközein bűncselekményt kimerítő felvételeket tárol, így szabadlábon hagyása esetén bizonyítékokat rejthet el vagy semmisíthet meg. Emellett a sértetteket is megpróbálhatja jogellenesen befolyásolni, ezért az ügyészi indítvány szerint a terhelt letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. július 2-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított enyhébb kényszerintézkedés – bűnügyi felügyelet – elrendelése érdekében fellebbezett. Mivel a védő nem volt jelen, jogorvoslat benyújtására neki 3 munkanap áll a rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2023. június 2.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály