Kerítéseket rongált meg és fém anyagokat tulajdonított el a gyanúsított

Fém eszközöket és szerszámgépeket tulajdonított el a terhelt több ingatlanról. 2023. június 8-án a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája letartóztatta a férfit, aki ellen a Gödöllői Rendőrkapitányság nagyobb értékre üzletszerűen – részben dolog elleni erőszakkal – folytatólagosan elkövetett lopás bűntette miatt indított eljárást.

2023. május 14-én a gyanúsított és eddig ismeretlen társa egy mezőgazdasági telephelyről 600.000 forint értékben kézi szerszámgépeket, gépalkatrészeket, valamint elektromos kábeleket tulajdonítottak el. 10 nappal később a két terhelt egy ingatlan kerítését megrongálták, majd az ingatlanból egy trafót és elektromos kábeleket vittek el. Ezzel 300.000 forint lopási és 50.000 forint rongálási kárt okoztak.

Továbbá a férfi azzal is gyanúsítható, hogy 2023. május 21-23 között a társával átmászott egy ingatlan kerítésén, majd egy 20.000 forint értékű elektromos vezetéket tulajdonítottak el.  2023. május 30-án pedig a terhelt szintén egy ingatlanról 60.000 forint értékben különböző fém anyagokat, gépalkatrészeket vitt el.

Mindemellett a gyanúsított 2023. júniusában egyszer egy cég telephelyén, majd két alkalommal ingatlannál jelent meg. Mindkét helyszínen megrongálta a kerítést, majd miután bejutott az elkerített ingatlanokra, összesen 450.000 forint lopási és 90.000 forint rongálási kárt okozott a sértetteknek.

Hasonló ügy miatt korábban már indult eljárás a gyanúsított ellen, továbbá alappal feltehető, hogy megélhetését vagyon elleni bűncselekmények elkövetéséből fedezi, ezért fennáll vele szemben a bűnismétlés veszélye. Ezen kívül a bűncselekmény jellegére, a nyomozás állására és érdekeire, illetve a terhelt személyi és családi körülményeire tekintettel az ügyészi indítvány szerint a terhelt letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. július 8-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított szabadlábra helyezés érdekében jelentett be fellebbezést. Mivel a védő nem volt jelen, jogorvoslatra neki 3 munkanap áll a rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2023. június 8.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály