Rendszeres fenyegetéssekkel követeltek védelmi pénzt a sértettől a gyanúsítottak

Családja bántalmazásával és otthona felgyújtásával fenyegették meg a sértettet a terheltek. Hetente több tízezer forintot szereztek így. 2023. június 14-én a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája elrendelte a két férfi letartóztatását. Az ügyben a Dabasi Rendőrkapitányság bűnszövetségben, élet és testi épség elleni fenyegetéssel elkövetett zsarolás bűntette miatt nyomoz.

2010-es évek közepétől a gyanúsított testvérpár gazdáknál végzett idénymunkákat. Egy idő után kölcsönöket kértek a megbízóiktól, azonban ezeket sokszor nem fizettek vissza, ezért nem kaptak több pénzt. 2021-től a két férfi családjuk bántalmazásával, otthonuk, terményük megrongálásával kezdte fenyegetni a gazdákat, akiktől ún. védelmi pénzt követeltek azért, hogy ne váltsák be fenyegetéseiket. A sértettől például heti rendszerességgel több tízezer forint nagyságrendű összeget szedtek be. A sértett ismerve a gyanúsítottak erőszakos természetét félelmében – sokszor kölcsönből - de minden esetben eleget tett a gyanúsítottak követeléseinek. Emellett gyakran a saját járművével fuvarozta a terhelteket és családtagjaikat.

2023 júniusában a sértett ismét több alkalommal adott pénzt a fivéreknek. 2023. június 12-én az idősebb gyanúsított 25.000 forintot, öccse 20.000 forintot követelt tőle. Mindkét férfival külön találkozott a sértett, a gyanúsítottakat pedig a pénz átadásakor elfogták a rendőrök. Bár a fiatalabb terhelt megpróbált autóval elmenekülni a helyszínről, a rendőröknek sikerült elfogniuk és előállítaniuk.

Figyelemmel a gyanúsítottak terhére rótt bűncselekmény kiemelkedő tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére (2-8 évig terjedő szabadágvesztés) a gyanúsítottakkal szemben fennáll a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá a megfenyegetett személyek jogellenes befolyásolásával az eljárást megnehezíthetik. Emellett bejelentett munkahellyel és jövedelemmel a két férfi nem rendelkezik, ezért szabadlábon hagyásuk esetén nagy eséllyel újabb bűncselekményeket követnének el. Minderre tekintettel az ügyészi indítvány szerint a letartóztatásuk indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottakat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. július 14-ig.

A döntést az ügyész és a gyanúsítottak tudomásul vették. Mivel a két védő nem volt jelen, jogorvoslat benyújtására nekik 3 munkanap áll a rendelkezésükre, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2023. június 14.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály