Szoros együttműködésben értékesítették a kábítószert a gyanúsítottak

Bűnszövetséget alakíthatott ki hét férfi, akik kábítószer-kereskedelemre rendezkedtek be. Tevékenységüknek egy átfogó rendőrségi akció vetett véget. 2023. június 16-án letartóztatta a bíróság mind a hét terheltet. Ellenük új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette miatt a Ceglédi Rendőrkapitányság indított eljárást.

2021 szeptemberétől, de legkésőbb 2022. június 15-től a hét gyanúsított egymással egyműködve szerzett be különböző típusú kábítószereket, amit továbbértékesítettek.

2023. június 15-én a Ceglédi Rendőrkapitányság, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda, a Terrorelhárítási Központ, illetve a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság rendőrei a hajnali órákban, egyidejűleg több helyszínen foganatosítottak kutatást és lefoglalást. Minden terhelt otthonában találtak kábítószergyanús anyagokat, illetve azok előállításához szükséges eszközöket, volt olyan gyanúsított, akitól fegyvereket is lefoglaltak.

A nyomozás során felvetődött a bűnszövetségben elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntettének gyanúja.

Figyelemmel a terhükre rótt cselekmény kiemelekdő tárgyi súlyára és a kiszabható büntetés mértékére (5-10 évig terjedő szabadságvesztés) szabadlábon hagyásuk esetén a gyanúsítottak nagy eséllyel megpróbálnák kivonni magukat az eljárás alól, megszöknének vagy elrejtőznének. Továbbá a terheltek hosszabb időn át, szervezetten, egymással konspirálva végezték tevékenységüket, ezért nagy eséllyel újjabb, szabadságvesztéssel bűntetndő cselekményt követhetnek el. Emellett a nyomozás állására és érdekeire, a gyanúsítottak személyi és családi körülményeire tekintettel az ügyészi indítvány szerint a hét férfi letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság két nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottakat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. július 16-ig.

A döntést az ügyész és három gyanúsított tudomásul vette, négy terhelt és három védő fellebezést nyújtott be ellene. Mivel további négy védő nem volt jelen, jogorvoslat benyújtására nekik 3 munkanap áll rendelkezésükre, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2023. június 16.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály