Félelemben tartotta édesanyját a kábítószerfüggő gyanúsított

Életveszélyes fenyegetésekkel sikerült rendszeresen pénzt szereznie édesanyjától a terheltnek. A férfi minden pénzét kábítószerre, alkoholra és gyógyszerekre költötte, aminek hatására leépült és egyre agresszívabban kezdett viselkedni. 2023. szeptember 25-én letartóztatta a gyanúsítottat a bíróság, a Gödöllői Rendőrkapitányság pedig élet és testi épség elleni fenyegetéssel elkövetett zsarolás miatt nyomoz az ügyben.

2023 májusától a gyanúsított napi rendszerességgel fogyasztott kristály néven ismert kábítószert. Ehhez gyakran ivott alkoholt, illetve Xanax, és/vagy Frontin nyugtatószereket is bevett. Továbbá a férfi otthagyta a munkahelyét, és először a barátnőjéhez költözött, majd 2023 nyarától az édesanyjánál lakott. Életmódja miatt a terhelt fokozatosan leépült, nem dolgozott, édesanyjától pedig rendszeresen pénzt követelt. Amikor a sértett megtagadta a kérést, a gyanúsított agresszívan viselkedett és életveszélyesen megfenyegette a nőt. Félelmében az asszony kisebb összegeket adott a fiának, aki a pénzt kábítószerre költötte. 2023. július 21-én, amikor a sértett megtagadta a gyanúsított követelését, a férfi megrongálta édesanyja otthonát, ahol nagyjából 100.000 forint kárt okozott. Amikor a terhelt észlelte, hogy a nő videóra veszi őt, az asszony kezéből kicsavarta a telefont, majd bántalmazta a sértettet. Kettejük közé a gyanúsított nagynénje állt, így a férfi abbahagyta a cselekményt. 2023. szeptember 22-én a terhelt ismét pénzt követelt az édesanyjától. Ezt először a sértett megtagadta, majd a fenyegetések hatására 15.000 forintot adott át a fiának. Később a gyanúsítottal szemben a rendőrök intézkedek.

Állandó munkahellyel, illetve jövedelemmel a férfi nem rendelkezik. Megélhetését kizárólag a családja biztosította számára. Állandó bejelentett lakóhelyén nem tartózkodott. Erre tekintettel nagy esélye van annak, hogy szabadlábon hagyása esetén a férfi a büntetőeljárás alól megpróbálja kivonni magát. Megszökik vagy elrejtőzik. Továbbá mivel családtagjait rendszeresen fenyegette, fennáll vele szemben a bűnismétlés veszélye is. Mindemellett a bizonyítást is veszélyeztetheti, ezért az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. október 25-ig. 
A döntést az ügyész, a védő és a gyanúsított is tudomásul vette, így a végzés végleges és végrehajtható.

Budapest, 2023. szeptember 25.
                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály