Hátrahagyta a sárban elakadt, eltulajdonított autót a gyanúsított és társa

Társa segítségével vasútállomások környékéről tulajdonított el gépjárműveket és kerékpárokat a terhelt. Egy esetben egy megálló mosdóját is kifosztották. Nagyobb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt a Nagykátai Rendőrkapitányság indított eljárást az ügyben, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája 2023. november 7-én megtartott ülésén elrendelte a nő letartóztatását.

Társával a gyanúsított 2022. november 30-án egy vasútállomás P+R parkolójából eltulajdonított egy autót. Az egyik nyitva felejtett ajtón keresztül jutottak be a kocsiba, majd a terhelt társa eltörte a kormányzárat és így eltolták a járművet. Ezt követően 15.000 forintért adták el az autót, a vételárat pedig felélték. Szintén a vonat megálló mellől tulajdonítottak el egy másik kocsit is 2022. december 17-én. Az eset során a terhelt és társa ismeretlen módon nyitották ki a járművet, amivel elhajtottak a helyszínről. Útközben az autó elakadt egy földúton, ezért azt a gyanúsított és társa otthagyták. Nem sokkal ezután egy kerékpárt tulajdonítottak el.

2022. november 11-én a gyanúsított és társa egy vasútállomás várójának mosdójából több értéket eltulajdonított. A nő a női mosdóból egy kézmosót, míg a férfi a férfi wc-ből egy kézmosót és egy elválasztó szeméremfalat hozott ki.

Továbbá a gyanúsított és társa 2022. november 5-én és 2023. január 3-án vonatmegállókból vitt magával egy-egy kerékpárt. Az egyik esetben lefeszítették a lakatot, míg a másik esetben ismeretlen módszerrel távolították el a biztonsági eszközt.

A cselekményekkel a terhelt és társa több mint 1.500.000 forint kárt okozott, míg rongálással okozott kár értéke nagyjából 3000 forint.

Figyelemmel arra, hogy a nő ellen más ügyben is folyik eljárás, illetve magát bűncselekmények elkövetéséből tartja fenn, szabadlábon hagyása esetén fennáll vele szemben a bűnismétlés veszélye. Továbbá, mivel a gyanúsított állandó lakóhellyel nem rendelkezik, a bejelentett lakcíme fiktív, ezért feltehető, hogy megpróbálja majd kivonni magát az eljárás alól, megszökik vagy elrejtőzik. Minderre tekintettel az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal részben egyetértve elrendelte az ismételt letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. december 7-ig. A bíróság a szökés, elrejtőzés veszélyét találta megalapozottnak a terhelttel szemben.

Korábban a bíróság már elrendelte a gyanúsított letartóztatását, majd a nő később bűnügyi felügyeletbe került. Mivel megszegte az enyhébb kényszerintézkedés szabályait, ezért az ügyészség ismételten indítványozta a letartóztatásának elrendelését. 

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított fellebbezést nyújtott be ellene. Mivel a védő nem volt jelen, jogorvoslatra neki 3 munkanap áll a rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2023. november 7.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály