Lakatlan ingatlanokból vitt el vagyontárgyakat a gyanúsított

Elhagyatott házakat vett célba a terhelt, majd kifosztotta az ingatlanokat. 2023. november 15-én a Budakörnyéki Járásbíróság letartóztatta a férfit, aki ellen kisebb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény miatt a Gödöllői Rendőrkapitányság indított eljárást.

2023. április 20-án, miután átmásztak a kerítésen és felfeszítették az ajtót, a gyanúsított és társa bementek egy lakatlan ingatlanba. Onnan több használati eszközt és háztartási gépet (mosógépet, centrifugát, kerékpárt, hulladékgyűjtő edényeket, létrát és szerszámokat) vettek magukhoz és tulajdonítottak el. Cselekményükkel 100.000 forint lopási és 10.000 forint rongálási kárt okoztak.

2023. november 5-én a gyanúsított megjelent egy másik, szintén lakatlan ingatlannál. Ennek is átmászott a kerítésén, majd levágta a lakatot a garázsajtóról, illetve a melléképület ajtaját és a lakóház egyik bejárati ajtaját is felfeszítette. Ezt követően több vagyontárgyat (kerékpárokat, tűzhelyet, mosógépet, centrifugát, egy fiókot a benne lévő eszközökkel, valamint konyhai eszközöket) gyűjtött össze, majd azokkal távozott a helyszínről. Ezzel 300.000 forint lopási és 70.000 forint rongálási kárt okozott.

Állandó bejelentett munkahellyel, illetve a hatóság által ismert legális eredetű jövedelemforrással a férfi nem rendelkezik.

Figyelemmel arra, hogy az ügyben a terheltet korábban kihallgatta a rendőrség, fennáll a lehetősége annak, hogy – szabadlábon hagyása esetén – újabb, szabadságvesztéssel bűntetendő cselekményt követ el. Továbbá a gyanúsított által elkövetett bűncselekmények jellegére, a nyomozás állására és érdekeire tekintettel az ügyészi indítvány szerint a férfi letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. december 15-ig.

A döntést az ügyész és a gyanúsított tudomásul vette. Mivel a védő nem volt jelen, ezért jogorvoslatra neki még három munkanap áll a rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2023. november 15.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály