Válogatás nélkül fosztogatott a gyanúsított – utcáról és üzletekből egyaránt

Minden útjába akadó kisebb értéket eltulajdonított a terhelt. Hónapokon keresztül élelmiszert, kerékpárt, és más értékeket vitt magával. Ellene a Dabasi Rendőrkapitányság kisebb értékre üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmények miatt nyomoz, a bíróság pedig letartóztatta.

2023. február 24. és 2023. szeptember 16. között a gyanúsított legalább 12 alkalommal tulajdonította el különböző sértettek értékeit. Többször kerékpártárolóból bicikliket, élelmiszerboltokból és drogériákból élelmiszert és más termékeket, utcán parkoló autóból akkumulátort, szívességi lakáshasználóként pedig láncfűrészt és ékszereket vitt magával.

Cselekményéivel a gyanúsított több mint 973.000 forint lopási kárt és 5000 forint rongálási kárt okozott.

A férfi ellen több eljárás is folyamatban van. Figyelemmel arra, hogy a gyanúsított bejelentett munkahellyel, rendszeres jövedelemmel és lakóhellyel nem rendelkezik, megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne, vagy elrejtőzne. Továbbá az előéletére és a terhére rótt cselekmény folytatólagosságára tekintettel nagy eséllyel újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követne el, ezért az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. december 16-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a terhelt fellebbezést nyújtott be ellene. Mivel a gyanúsított védője nem volt jelen, így jogorvoslatra neki 5 munkanap áll a rendelkezésére, ezért a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2021. november 16.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály