Bosszúból, baltával végzett lányaival a vádlott – a büntetőügyben a Budapest Környéki Törvényszék hirdetett ítéletet

Álmukban végzett lányaival a terhelt. Tettét a válásakor és a gyermekek elhelyezésekor született döntésekkel indokolta. Előre kitervelten, aljas indokból, részben különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette miatt emelt vádat ellene az ügyészég. 2023. november 23-án megtartott nyilvános és folytatólagos tárgyalásán a Budapest Környéki Törvényszék hirdetett ítéletet a büntetőügyben.

2015-2016 folyamán a gyanúsított és felesége házassága megromlott, elhidegültek egymástól, kapcsolatuk elmérgesedett. Két közös lányukkal a nő 2018-ban költözött el a férfitól. Mivel a gyermekekkel való kapcsolattartásról a felek nem tudtak megegyezni, ennek rendezése miatt a hatósághoz fordultak és kölcsönösen feljelentették egymást. 2022 áprilisában a Gödöllői Járásbíróság felbontotta a férfi és az asszony házasságát, a gyermekeket az édesanyjuknál helyezte el, míg az édesapjuk részére kéthetente személyes kapcsolattartást biztosított. Ezt követően a terhelt elhatározta, hogy a válás és a gyermekek elhelyezése miatt bosszút áll, majd végez magával. Terve megvalósításához vásárolt egy baltát, majd 2022. május 20-án a testvérének, egy ügyvédnek, illetve a Gödöllői Járásbíróságnak is leveleket fogalmazott meg. Írásaiban kifejtette, hogy tervét nem tartja helyesnek, azonban az őt ért igazságtalanságok erre kényszerítik.

2022. május 20-án mindkét lány az édesapjánál volt. Miután elmentek lefeküdni és elaludtak, a férfi egy szúró eszközzel, illetve egy baltával egymás után végzett a lányaival. Mindkét gyermek a helyszínen belehalt a sérüléseibe. Édesapjuk másnap délelőtt öngyilkosságot kísérelt meg – sikertelenül.

A törvényszék a vádlottat bűnösnek mondta ki emberölés bűntettében és ezért őt fegyházban letöltendő tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre és mellékbüntetésül 10 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A bíróság enyhítő körülményként csak a büntetlen előéletet tudta figyelembe venni, míg súlyosító körülmény számos volt az ügyben.

A döntést az ügyész tudomásul vette, az elsőfokú ítélet ellen a vádlott és védője csak korlátozott fellebbezéssel élt, a büntetés enyhítése érdekében. A vádlott a bűnösségét nem vitatta. A bíróság véglegesítette a kényszerintézkedést fenntartó végzést a másodfokú eljárás befejezéséig.

Az ítélet nem jogerős.

Budapest, 2023. november 23.

                          Budapest Környéki Törvényszék Sajtó- és Kommunikációs Osztály