Kétszer is kifosztott egy élelmiszerüzletet a gyanúsított

Visszatért a tett színhelyére a terhelt. Egy élelmiszerüzletből többször vitt el pénzt, valamint édességet. 2023. november 28-án a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája letartóztatta a férfit, aki ellen a Nagykátai Rendőrkapitányság nagyobb értékre dolog elleni erőszakkal elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény miatt indított eljárást.

2023. október 31-én a gyanúsított a kerítésen át több alkalommal bemászott egy ingatlan udvarára, majd a garázsból és a műhelyből különböző értékeket tulajdonított el. Főként munkagépeket, illetve egy kerékpárt vitt magával, majd az eszközöket több személynek értékesítette. Cselekményével a férfi 250.000 forint lopási kárt okozott.

2023. november 20-án a terhelt megjelent egy élelmiszerboltnál, majd a tető megbontásával bejutott az üzlethelyiségbe. Ott a kasszából és a fiókból kivett 125.000 forintot, illetve különböző édességeket is magával vitt. A cselekménnyel csaknem 140.000 forint kárt okozott. Néhány nappal később, 2023. november 25-én a terhelt ismét megjelent az élelmiszerboltnál, ahova ezúttal is a tetőn keresztül jutott be. Ezután egy ajtót tokostól kiszedett, majd a kasszából és a mellette lévő fiókból 370.000 forint készpénzt vett ki, illetve különféle édességeket is magához vett. Később a férfi egy mobiltelefont és kábítószert vásárolt a pénzből. Lopással az eset során 370.538 forint, rongálással 50.000 forint kárt okozott.

Bejelentett munkahellyel a gyanúsított nem rendelkezik, alkalmi munkákból él, illetve vagyon elleni bűncselekmények elkövetéséből tartja fenn magát. Emellett a terhére rótt cselekményeket rövid időn belül követte el. Erre tekintettel feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követ el. Mindemellett a bizonyítást is megnehezítheti, ezért az ügyészi indítvány szerint letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2023. december 28-ig.

A döntést az ügyész és a gyanúsított tudomásul vette. Mivel a védő nem volt jelen, jogorvoslatra neki 3 munkanap áll a rendelkezésére, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2023. november 28.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály