Otthonában rejtegette az eladásra váró marihuánát a gyanúsított

Kiporciózott marihuánát értékesített a lakóhelye közelében a terhelt. Több személy rendszeresen vásárolt tőle árut. Kereskedéssel elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette miatt a Dabasi Rendőrkapitányság indított eljárást az ügyben, az ügyészség pedig a legsúlyosabb kényszerintézkedést indítványozta a férfival szemben.

Különböző személyeknek, egy Pest megyei település kereszteződésében a gyanúsított több mit egy évig árult marihuánát. Volt olyan ügyfele, akinek 2023 nyarától havi rendszerességgel értékesített – alkalmanként egy, illetve két pakk – árut. 2024. február 25-én a terhelt lakóhelyén a hatóság házkutatást tartott. Az intézkedés során, egy melléképület mögött összesen 81 db alufóliába, illetve fóliába csomagolt marihuánát, valamint egy digitális mérleget és egy mobiltelefonkészüléket foglaltak le.

Figyelemmel a terhére rótt cselekmény súlyára és a kiszabható büntetés mértékére (2 évtől 8 évig terjedő szabadságvesztés), feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a gyanúsított a büntetőeljárásban elérhetetlenné válik, megszökik, vagy elrejtőzik. Mivel a nyomozás még kezdeti szakaszban van, ezért nagy az esélye annak, hogy tárgyi bizonyítékok elrejtésével, illetve a még ki nem hallgatott tanúk befolyásolásával a bizonyítást veszélyezteti. Továbbá megalapozottan feltehető, hogy a férfi kábítószer-kereskedelemből tartja fenn magát, így nagy eséllyel újabb, szabadságvesztéssel büntetendő cselekményt követ el. Minderre tekintettel az ügyészi indítvány szerint a gyanúsított letartóztatása indokolt.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatását az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2024. március 27-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és védője fellebbezést nyújtott be ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2024. február 27.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály