Lassítás nélkül haladt tovább a motorcsónakot elsodró szállodahajó

Nagy hanggal csapódott a kisgéphajó a szállodahajónak, mégsem állt meg segítséget nyújtani a kapitány. A szerencsétlenségben legalább két ember vesztette életét. A Budapesti Rendőr-főkapitányság segítségnyújtás halált okozó elmulasztásának bűntette és más bűncselekmények miatt indított eljárást, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója pedig 2024. május 22-én elrendelte a gyanúsított bűnügyi felügyeletét.

2024. május 18-án a gyanúsított az esti órákban hegymenetben közlekedett az általa vezetett szállodahajóval, amelyen a kapitányi feladatokat látta el. A jármű – 33 utassal a fedélzetén – Budapest irányából Komárom felé haladt. Ugyanebben az időben a gyanúsítottal szemben, vele ellentétes irányban, völgymenetben közlekedett – az elsődleges adatok alapján – ittas állapotban az egyik sértett az általa vezetett kisgéphajóval, melyen hét utast szállított. Motorcsónakját a sértett a folyó teljes szélességét kihasználva, indokolatlan irányváltoztatásokkal irányította. Közben a gyanúsított a szállodahajó automata vezérlésével haladt, amikor a jobb part felől a sértett irányt váltott kisgéphajójával a bal part felé, ahonnan egyenesen a szállodahajó felé kormányzott. Amikor a szállodahajó orrához érkezett, hirtelen jobbra kormányzott, azonban az ütközést nem tudta elkerülni és nagy sebességgel nekihajtott a nagy méretű járműnek. Az ütközés miatt a kisgéphajó olyan mértékben rongálódott, hogy elveszítette felúszóképességét, és az elsődleges adatok alapján a motorcsónakot és utasait a szállodahajó maga alá gyűrte. A kisgéphajót irányító sértett és egy női utas azonnal életét vesztette, egy másik utas súlyos sérüléseket szenvedett, de a partra tudott úszni. A motorcsónak többi utasának felkutatására tett intézkedések eddig nem vezettek eredményre, keresésük folyamatban van.

Bár a szállodahajó kapitánya észlelte a becsapódást, anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a jármű minek ütközött neki, a baleset helyszínén nem állt meg, a hajóval változatlan sebességgel továbbhaladt, a balesetben megsérült és vízbe esett személyeknek nem nyújtott segítséget, a személyzetet nem értesítette, a mentési protokollt nem hajtotta végre, valamint a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján a segélyhívóra sem tett bejelentést, hanem az eredetileg kijelölt úticélja irányába folytatta útját. Ily módon több rá vonatkozó hajózási és vízi közlekedési szabályt megszegett.

A terhelt cseh állampolgár, azonban Magyarországon bejelentett tartózkodási hellyel rendelkezik. Figyelemmel a terhére rótt cselekmény súlyára és a kiszabható büntetés mértékére – három évig terjedő szabadságvesztés – megalapozottan feltehető, hogy szabadlábon hagyása esetén a büntetőeljárásban elérhetetlenné válna, megszökne, vagy elrejtőzne. Továbbá figyelemmel a többszörös halmazatra és a baleset rendkívül súlyos kimenetelére, az ügyészi indítvány szerint a férfi jelenléte a büntetőeljárásban kizárólag személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés alkalmazásával, bűnügyi felügyelet elrendelésével biztosítható.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottat és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a bűnügyi felügyeletét az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb 2024. szeptember 22-ig.

A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsított és a védő fellebbezést nyújtott be ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható.

Budapest, 2024. május 22.

                      Budapest Környéki Törvényszék Sajtó-és Kommunikációs Osztály