15.B. 88/2014

Tárgyalás időpontja: 
2015. február 27., péntek 09.00
Ügy tárgya: 
nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
15.B. 88/2014
Tárgyalás helyszíne: 
Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
IV/417.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

A Pest Megyei Főügyészség nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberölés bűntette és lopás bűntette miatt emelt vádat a most 37 éves, magyar anyanyelvű, de román állampolgárságú nő ellen.

A 12 vádpontból álló tényállás lényege szerint a vádlott Romániában élt, de már a terhére rótt bűncselekményeket megelőzően is rendszeresen járt Magyarországra és megismerkedett G. Bélával, aki révén egy olyan társaságba került, ahol többen különféle indokokkal többnyire érdi és Érdhez közeli településeken lakó idős emberek házába bejutva az italukba kábító, altató hatású szert tettek, majd az azt elfogyasztó és magatehetetlenné váló sértettektől pénzt és értéktárgyakat tulajdonítottak el.

A vádlott (G. Enikő) 2009 és 2012 között magyarországi tartózkodása során házaló árusként járta az érdi és az Érd környéki települések utcáit, kocsmáit. Árusi tevékenysége során kifigyelte, hogy mely idősebb személyek élnek egyedül, vagy magatehetetlen személy társaságában és ilyen személyek házába igyekezett bejutni annak érdekében, hogy a sértettek figyelmét elterelve, vagy őket elkábítva pénzüket és számára értéket képviselő tárgyaikat megszerezze.

A vádlott módszere az volt, hogy vagy az utcán vagy a házuk előtt megállva, vagy kocsmákban ismerkedett meg idősebb emberekkel, amely során kedves, behízelgő módon a bizalmukba férkőzött; az idős férfiaknál rendszerint szexuális ajánlattal próbálkozott.

Amennyiben a vádlott a sértettek figyelmét nem tudta elterelni, úgy igyekezett őket alkohol, illetve kávé fogyasztására rábírni, majd italukba altató-nyugtató hatású szert tett annak érdekében, hogy a sértettek öntudatlan állapotba kerüljenek és zavartalanul magával vihesse pénzüket, irataikat, értékeiket.

A cselekménysorozat elkövetése közben három idős ember is meghalt a vádlott cselekményei következtében (egy 50 éves érdi férfi 2011. márciusában, egy 76 éves érdi asszony 2011. novemberében és egy 74 éves diósdi férfi 2012. áprilisában).

A vád szerint a vádlott az idős sértetteket igyekezett alkoholfogyasztásra bírni, majd főként alkoholos italukba, esetleg kávéjukba oly módon rakott altató-nyugtató hatású szert, hogy nem volt tisztában a sértettek egészségi állapotával, esetleges betegségeikkel, az általuk szedett gyógyszerekkel és a gyógyszerek közötti kölcsönhatás eredményével.

Az így elfogyasztott altató-nyugtató szer akár még a terápiás mennyiséget meg nem haladó mértékben is olyan kórfolyamatokat indíthat el a sértettek szervezetében, amely a halálukhoz vezethet.

A vádlottnak ezzel az eredménnyel számolnia kellett, ő azonban ezen lehetséges következményekbe belenyugodott.

A Pest Megyei Főügyészség a vádiratában (tényleges) életfogytig tartó fegyházbüntetést indítványozott.

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen