15.B.88/2014

Tárgyalás időpontja: 
2017. január 5., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
nyereségvágyból több emberen elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
15.B.88/2014
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék, 1146 Budapest, Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
fszt. 21. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

AZ UTOLSÓ SZÓ JOGÁN

 

Vádirati tényállás: G. E. vádlott Romániában élt, de már a terhére rótt cselekményeket megelőzően is rendszeresen járt Magyarországra, ahol hosszabb időszakokon keresztül tartózkodott. A vádlott érzelmi-szexuális kapcsolatot ápolt G. B.-val, aki révén egy olyan társaságba került, ahol többen különféle indokokkal – házalva árut kínálva, avagy szexuális ajánlattal – többnyire érdi és Érdhez közeli településeken lakó idős emberek házába bejutva az italukba kábító, altató hatású szert tettek, majd az azt elfogyasztó és magatehetetlenné vált sértettektől pénzt és értéktárgyakat tulajdonítottak el.

G. E. vádlott 2009 és 2012 között magyarországi tartózkodásai során házaló árusként járta az érdi és az Érd környéki települések utcáit, kocsmáit. Árusi tevékenysége során kifigyelte, hogy mely idősebb személyek élnek egyedül, vagy magatehetetlen személy társaságában, és ilyen személyek házába igyekezett bejutni annak érdekében, hogy a sértettek figyelmét elterelve, vagy őket elkábítva pénzüket és számára értéket képviselő tárgyaikat megszerezze. A vádlott módszere az volt, hogy vagy az utcán a házuk előtt megállva, vagy kocsmákban ismerkedett meg idősebb emberekkel, amely során kedves, behízelgő módon a bizalmukba férkőzött. Az idősebb férfiakhoz rendszerint szexuális ajánlattal igyekezett közel férkőzni. Amennyiben a vádlott a sértettek figyelmének elterelésével nem tudta a kívánt dolgokat megszerezni, úgy igyekezett őket alkohol, ennek elutasításakor pedig kávé fogyasztásra rábeszélni, majd italukba altató-nyugtató hatású, leginkább benzodiazepin típusú szert tett annak érdekében, hogy a sértettek öntudatlan állapotba kerüljenek és zavartalanul magával vihesse pénzüket, irataikat, értékeiket. G. E. vádlott 2009. február 2. napján 09.00 óra és 12.00 óra közötti időben megjelent Sz. G. sértett érdi házánál azzal, hogy ruhaneműket árul, majd ételt-italt kért a sértettől. Az egyedül élő, 74 éves sértett beengedte őt a házába, ahol ittak egy pohár bort. Ezt követően a vádlott felszólította a sértettet, hogy fizesse ki a vásárolandó ágyneműhuzatot. A sértett erre bement a szobájába pénzért, ezalatt vádlott kábító hatású szert rakott az italába. Az elfogyasztott italtól ezt követően a sértett öntudatlan állapotba került. A vádlott a sértett ezen állapotát kihasználva magához vette és elvitte a sértett személyi igazolványát és értékeit. G. E. vádlott hasonló módon több idős sértettet károsított meg.

A vádlott rendszeresen látogatott egy érdi sörözőt, ahol látogatásai során összeismerkedett a szórakozóhely tulajdonosával, az 50. életévében járó H. I. sértettel és megfigyelte, hogy egyes vendégek a hónap elején egy összegben fizetik ki, amit korábban fogyasztottak. G. E. vádlott 2011. március 11. napján szinte az egész napot a sörözőben töltötte és észlelte, hogy aznap többen nagyobb összeget adnak át tartozásuk rendezésére a sértettnek. A sértett a nap során sok alkoholt fogyasztott, a vádlott pedig szexuális ajánlatot tett neki. A vendégek a sörözőből 23.00 óra körül távoztak, így a vádlott és a sértett kettesben maradtak. H. I. sértett ezen az éjszakán elhalálozott; halálát akut alkoholmérgezés kapcsán bekövetkező szívritmuszavar okozta, halálának közvetlen oka heveny vérkeringési és légzési elégtelenség volt. G. E. vádlott magához vette a sörözőben található készpénzt, majd távozott.

Egyéb információ: 

Gyimesi Kinga

sajtótitkár

Budapest Környéki Törvényszék

70/371-1410

E-mail: gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu

Honlap: www.birosag.hu