17.B. 6/2107

Tárgyalás időpontja: 
2017. március 28., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Nyereségvágyból különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
17.B.6/2107
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék, 1146 Budapest, Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
V. emelet 524-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

                            ELSŐ TÁRGYALÁS!

 

 

Vádirati tényállás: A sértett egy 89 éves férfi egyedül élt Csemői házában. Idős kora ellenére teljesen el tudta látni magát bevásárolt, főzött magára, elvégezte a ház körüli munkákat. Szokásai közé tartozott, hogy szinte minden nap kétszer elment a helyi büfé falatozóba iszogatni. A sértett zárkózott volt, a szomszédaival nem tartotta a kapcsolatot, a presszóban sem kereste mások társaságát, gyermekei és unokái látogatták őt időnként. A kapuját lánccal és lakattal zárta. A pénzét otthon tartotta, amelyről a családjának is tudomása volt, többek között III. r. vádlottnak is adott pénzt kölcsön és ajándékba. III.r. vádlott, aki az unokája a sértettnek, nehéz anyagi körülmények között élt élettársával és két kiskorú gyermekével.

I. és II. r. vádlottak egy közös ismerősükön keresztül ismerkedtek meg. I. r. vádlott többszörösen büntetett előéletű személy, II. és III. r. vádlottak felületesen ismerték egymást. I. r. vádlott fölvetette III. r. vádlottnak, hogy szerezzen pénzt a nagypapájától, akár bűncselekmény útján is. III. r. vádlott ezt egy alkalommal meg is tette, ekkor 700.000 Forintot lopott el nagyapjától. A pénzen I.r. vádlottal osztoztak.

I. r. vádlott a későbbiekben is unszolta III. r. vádlottat, hogy ismételten lopjon a nagyapjától pénzt, de erre III. r. vádlott többé nem volt hajlandó. I. r. vádlott azonban nem tett le tervéről és másik két társat találva maga mellé hónapokig tervezték az újabb bűncselekményt.

2016. január 5. napján végül elmentek a sértett házához, ahova akadálymentesen bejutottattak, de az idős sértett otthon tartózkodott és megpróbálta feltartóztatni a vádlottakat. Ekkor többször megütötték, rugdosták és egy vascsővel fejbeverték a sértettet, miközben arról faggatták, hogy hol tartja a pénzét. Pénzt nem találtak, csak két használt mobiltelefont, némi bizsú ékszert, valamint a spájból krumlit, hagymát és szalonnát vittek el.

A sértett belehalt sérüléseibe.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Gyimesi Kinga

sajtótitkár

Budapest Környéki Törvényszék

70/371-1410

E-mail: gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu

Honlap: www.birosag.hu