11.B.116/2016.

Tárgyalás időpontja: 
2017. július 4., kedd 09.00
Ügy tárgya: 
különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés bűntette
Ügyszám: 
11.B.116/2016.
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék, 1146 Budapest, Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
fszt. 20-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

 

                                   ELSŐ TÁRGYALÁS!

 

Vádirati tényállás: A vádlottak közül I. r. K. M., III. r. H. G., IV. r. H. L. és V. r. M. N. baráti viszonyban álltak, egyebekben üzleti kapcsolatok révén fonódott össze tevékenységük.

 

Vádlottak a vádbeli időszakban többMagyarországon, illetve Cipruson bejegyzett Befektetési Alapkezelő Részvénytársaságot, Tanácsadó Kft.-t, Ingatlanforgalmazó és Vagyonkezelő Zrt-t és egyéb szolgáltató tevékenységet végző céget hoztak létre.

 

A vád tárgyává tett időszakban vásárolt ingatlanok esetében a vásárlási láncolatba közbeiktatták a Thompson & White cégcsoport valamelyik tagját, melyek offshore hátterű cégek voltak, I. r. K. M., III. r. H. G., IV. r. H. L. és V. r. M. N. érdekeltsége ezen cégek bankszámláinak kezelése okán megállapítható. A Thompson & White cégek az alapoktól kapott előlegekből magánszemélyektől, vagy cégektől vásárolták fel az ingatlanokat, mely vásárlások kapcsán kifizetett alacsony vételárak mértékéről minden esetben tudomása volt az egymás tevékenységét segítő vádlottaknak, majd többségében értéknövelő beruházás nélkül értékesítették tovább az adott ingatlant, az eredeti vételárhoz képest kiugróan magas áron az Alapok részére. A Thompson & White cégcsoport vezetői, így III. r., V. r., illetve a VI. r.vádlott aktív szerződő félként, tevékenységükkel hozzájárultak és segítették a Macrogamma Zrt. és az Alapok törvénysértő eljárását. Az Alapok több esetben banki kölcsönnel terhelték meg az ingatlanokat, majd utóbb a hitelt nem tudták törleszteni, a bank a szerződéseket nem teljesítés okán felmondta.

A Thompson & White cégek bankszámlaforgalma tipikus offshore szisztéma szerint működött, az Alapoktól beérkező vételárak jelentős részét - jellemzően kölcsön címén - továbbutalták szintén a vádlottak érdekeltségébe tartozó, offshore cégek tulajdonában lévő, de Magyarországon bejegyzett társaságok részére. Az átutalások jogcíme jellemzően „kölcsön” volt, sem rezsiköltség, sem bérköltség, sem szállítói kifizetés nem került feltüntetésre. A cégek között tényleges gazdasági kapcsolat nem volt.

A vádlottak a befektetők pénzének kezelése során szándékosan megszegték a vagyonkezelői kötelezettségüket, továbbá több milliárdos vagyoni hátrányt okoztak.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Gyimesi Kinga

sajtótitkár

Budapest Környéki Törvényszék

70/371-1410

E-mail: gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu

Honlap: www.birosag.hu