7.B.26/2017

Tárgyalás időpontja: 
2018. január 12., péntek 08.30
Ügy tárgya: 
tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
7.B.26/2017
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék
Tárgyaló: 
V. emelet 521. tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

ELSŐ TÁRGYALÁS!

 

Vádirati tényállás:

A vádlottak házastársak. A házastársak kapcsolatára jellemző, hogy II.r. vádlott, a férje I.r. vádlott megkérdezése, jóváhagyása nélkül szinte semmilyen döntést nem hoz.

A vádlottak első gyermeke a 2010. augusztus 5. napján született, a második gyermek az ügy sértettje, a 2012. november 12. napján született L. E., harmadik gyermekük pedig a 2013. november 21. napján született.

II.r. L. A. R. vádlott egyik gyermekével való várandóság idején sem vette igénybe a

védőnői szolgálatot, terhesgondozásra nem járt.

II. r. vádlott 2012. október 9. napján szerződést kötött, hogy otthonszülés keretében egy kft. szolgáltatásait igénybe kívánja venni. A kft. a szükséges tájékoztatásokat szóban és írásban átadta a II.r. vádlottnak, de mindezekről a tájékoztatásokról az I.r. vádlottnak is tudomása volt. A szülésnél jelen volt az I. r. vádlott is.

A sértett születését követően K vitamin profilaxist nem kapott, mely a vérzékenység megakadályozására hivatott. Ezt a vitamint egészségügyi intézményben történt szülést

követően beadják az újszülöttnek. A gyermeket az előírásoknak megfelelően újszülöttgyógyász megvizsgálta és tájékoztatta a szülőket a K és D vitamin adásával kapcsolatos teendőkről, a kötelező szűrővizsgálatról és a kötelező BCG oltásról. Az anyagcsere szűrővizsgálathoz a vért az újszülöttgyógyász le akarta venni, azonban ezt a szülők írásban elutasították. K vitamint a szülést követően második alkalommal, egyhetes korban kellett volna kapni a gyermeknek, azonban ekkor sem kapott.

Vádlottak ezt követően a gyermek 2013. január 1-én történő kórházba szállításáig egészségügyi ellátást nem vettek igénybe a sértettel kapcsolatban.

2012 decemberében a vádlottak lakhelyén fűtési problémák voltak, ezért rokonokhoz és

ismerősökhöz fordultak, hogy fogadják be őket és gyermekeiket hosszabb időre.

2013. január 1. napján L. E. sértett gyakran sírt, enni nem akart. 17 óra körüli időben a csecsemő sértett sugárban hányt.

A sértettet a vendéglátó orvoshoz akarta vitetni, ezért felhívta 17 óra 31 perckor I.r. vádlottat, aki közölte, hogy nem vihetik orvoshoz a gyermeket. A gyermek rövidesen ismét sugárban hányt, bőrének színe megváltozott.

Az első mentőautó hívására 21 óra 39 perckor került sor, ami 22 óra 12 perckor érkezett a helyszínre, azonban perceken belül az esetkocsi is megérkezett. Mindkét vádlott

magatartásával kifejezetten akadályozta a sértett helyszíni ellátását, a mentő személyzetével kiabáltak, vádaskodtak, csak többszöri felszólításra tett le arról II. r. vádlott, hogy beszálljon a mentőautóba, ahol a sértettet vizsgálták és tiltakoztak a gyermek orvosi ellátása, illetve a gyermek mentővel történő elszállítása miatt.

A sértettet a mentők 23 óra 24 perckor a SOTE I. sz. gyermekgyógyászati klinikájának átadták, ahol gondos kórházi kezelést követően 2013. január 8. napján elhunyt.

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

 

Gyimesi Kinga

sajtótitkár

Budapest Környéki Törvényszék

70/371-1410

E-mail: gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu

Honlap: www.birosag.hu