7.B.26/2017

Tárgyalás időpontja: 
2018. március 22., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
7.B.26/2017
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék, 1146 Budapest, Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
V. emelet 521-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

FOLYTATÓLAGOS TÁRGYALÁS - az I. r. vádlott meghallgatása várható

Vádirati tényállás: A vádlottak házastársak. A házastársak kapcsolatára jellemző, hogy II. r. vádlott, a férje I. r. vádlott megkérdezése, jóváhagyása nélkül szinte semmilyen döntést nem hoz. A vádlottak első gyermeke a 2010. augusztus 5. napján született, a második gyermek, az ügy sértettje a 2012. november 12. napján született L. E., harmadik gyermekük pedig a 2013. november 21. napján született. II. r. L. A. R. vádlott egyik gyermekével való várandóság idején sem vette igénybe a védőnői szolgálatot, terhesgondozásra nem járt. II. r. vádlott 2012. október 9. napján szerződést kötött, hogy otthonszülés keretében egy kft. szolgáltatásait igénybe kívánja venni. A kft. a szükséges tájékoztatásokat szóban és írásban átadta a II. r. vádlottnak, de mindezekről a tájékoztatásokról az I. r. vádlottnak is tudomása volt. A szülésnél jelen volt az I. r. vádlott is. A sértett születését követően K vitamin profilaxist nem kapott, mely a vérzékenység megakadályozására hivatott. Ezt a vitamint egészségügyi intézményben történt szülést követően beadják az újszülöttnek. A gyermeket az előírásoknak megfelelően újszülött-gyógyász megvizsgálta és tájékoztatta a szülőket a K és D vitamin adásával kapcsolatos teendőkről, a kötelező szűrővizsgálatról és a kötelező BCG oltásról. Az anyagcsere szűrővizsgálathoz a vért az újszülött-gyógyász le akarta venni, azonban ezt a szülők írásban elutasították. K vitamint a szülést követően második alkalommal, egyhetes korban kellett volna kapni a gyermeknek, azonban ekkor sem kapott.

A vádlottak egyetlen alkalommal, 2012. december 4-én voltak gyermekorvosnál, aki 1 ampulla K vitamint adott a sértettnek és felírt a gyermek részére 5 hónapra elegendő 2 mg-os konakiont és 20000 NE/ml vigantolt. Mindkét vitamin vényköteles. A gyermekorvos is kioktatta a szülőket a K vitamin adásának szükségességéről és a K vitamin hiányának következményeiről. A K vitamin beadása a szülők kötelessége lett volna. A szülők sem a K vitamint, sem a D vitamint nem váltották ki, így a gyermek nem is kapott egyik vitaminból sem. Ezt követően a gyermek 2013. január 1-én történő kórházba szállításáig egészségügyi ellátást nem vettek igénybe a sértettel kapcsolatban. 2012 decemberében a vádlottak lakhelyén fűtési problémák voltak, ezért rokonokhoz és ismerősökhöz fordultak, hogy fogadják be őket és gyermekeiket hosszabb időre. 2013. január 1. napján L. E. sértett gyakran sírt, enni nem akart. 17 óra körüli időben a csecsemő sértett sugárban hányt. A sértettet a vendéglátó orvoshoz akarta vitetni, ezért felhívta 17 óra 31 perckor I. r. vádlottat, aki közölte, hogy nem vihetik orvoshoz a gyermeket. A gyermek rövidesen ismét sugárban hányt, bőrének színe megváltozott. Az első mentőautó hívására 21 óra 39 perckor került sor, ami 22 óra 12 perckor érkezett a helyszínre, azonban perceken belül az esetkocsi is megérkezett. Mindkét vádlott magatartásával kifejezetten akadályozta a sértett helyszíni ellátását, a mentő személyzetével kiabáltak, vádaskodtak, csak többszöri felszólításra tett le arról II. r. vádlott, hogy beszálljon a mentőautóba, ahol a sértettet vizsgálták és tiltakoztak a gyermek orvosi ellátása, illetve a gyermek mentővel történő elszállítása miatt.

A sértettet a mentők 23 óra 24 perckor a SOTE I. sz. gyermekgyógyászati klinikájának átadták, ahol gondos kórházi kezelést követően 2013. január 8. napján elhunyt.

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: