7.B.66/2017

Tárgyalás időpontja: 
2018. május 4., péntek 08.30
Ügy tárgya: 
emberölés bűntettének kísérlete és más bűncselekmények
Ügyszám: 
7.B.66/2017
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék, 1146 Budapest, Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
V. emelet 521-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

              Folytatólagos tárgyalás - ítélet várható

 

Vádirati tényállás: A vádlottak közül 2016-ban I. r. U. R. és III. r. L. B. V. vádlottak élettársi kapcsolatban álltak, II. r. F. L. vádlottal pedig baráti viszonyban voltak. I. r. és II. r. vádlottak állandó munkahellyel rendelkeztek, míg III. r. vádlott munkanélküli volt. A vádlottak 2016 év elején, megbeszélték, hogy ok és cél nélkül járműveket fognak megdobálni. Ebből a célból Tárnokon köveket gyűjtöttek, amelyeket részben maguknál tartottak, részben az I. r. vádlott tulajdonában álló személygépkocsiban helyeztek el. A vádlottak 2016. február 04. és március 03. napja közötti időszakban a közös döntésüknek megfelelően a következő bűncselekményeket követték el:

2016. február 04. napján 22 óra körüli időben Érden, a Velencei úton közlekedtek. I. r. vádlott a vezető oldali ablakon kinyúlva egy ebből a célból a gépkocsiban tartott követ dobott a Velencei úton vele ellentétes irányból érkező - utasokat nem szállító - autóbusz irányába. A kő az autóbusz első szélvédőjét eltalálta és betörte azt, aminek következtében a Volánbusz Zrt. tulajdonában álló autóbuszban 288.266 Ft kár keletkezett. A sértett az esetet jelentette a Volánbusz diszpécserének, majd a járművel a telephelyre ment, ahol a kárt dokumentálták. A vádlottak a cselekményük elkövetése után továbbhajtottak.

A vádlottak 2016. február 08. napján 21 óra 47 perckor Tárnokon I. r. vádlott ismét követ dobott a menetrendszerűen közlekedő, azonban utasokat nem szállító – autóbusz szélvédőjére. A dobás következtében a Volánbusz Zrt. tulajdonában álló autóbusz szélvédője betört, abban 335.623 Ft kár keletkezett. A vádlottak a cselekményük elkövetése után továbbhajtottak. A vád szerinti időszakban a vádlottak több hasonló jellegű cselekményt követtek el.

A vádlottak 2016. február 23. napján az esti órákban bementek egy diósdi bekerítetlen ingatlanra és onnan egy 25 kg súlyú, bontatlan állapotban lévő cementes-zsákot hoztak ki. A zsákot az I. és a II. r. vádlottak azért tették a személygépkocsiba, hogy azzal később más járművet dobjanak meg.

A vádlottak a személygépkocsival 22 óra 15 perc körüli időben Tárnok lakott területén kívül, az M7 autópálya 23. kilométerében található, az autópálya felett átívelő felüljáróra hajtottak és a korláttól nem messze megálltak. A felüljáró korlátján a zsákot átemelték és szemből a sértett által vezetett járműszerelvény szélvédője irányába ledobták.

A vádlottak által a felüljáróról ledobott cementes zsák a M. L. sértett által vezetett vontató szélvédőjének közepének ütközött, beszakította azt és a vezetőfülke belsejébe zuhant, miközben a szétszakadt zsákból a cementpor mind a vezetőfülke belsejét, mind a járműszerelvényt vezető sértettet beterítette. A cementes zsák súlya a vezetőfülke szélvédőjének csapódáskor mintegy 20-23 kg tömegű volt. A szélvédő beszakadását követően a sértett fékezett, az út szélére félre állt, majd telefonon értesítette a rendőrséget.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Gyimesi Kinga

sajtótitkár

70/371-1410

GyimesiK@budapestkornyekit.birosag.hu