16.B.1/2019

Tárgyalás időpontja: 
2019. március 11., hétfő 09.30
Ügy tárgya: 
Előnyért hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette
Ügyszám: 
16.B.1/2019
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék, 1146 Budapest, Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
V. emelet 521-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

                                 ÍTÉLET VÁRHATÓ!

 

Vádirati tényállás: A vádlottak Szentendre Város Polgármesteri Hivatalánál álltak közszolgálati jogviszonyban, közterület-felügyelői munkakörben.

Feladatkörükbe tartozott többek között az engedély nélküli közterület-használókkal szembeni intézkedés. Az Önkormányzat rendeletei egyaránt közterület-használati engedélyhez kötötték az üzletet magába foglaló építmény közterületről látható ajtószárnyán, ablakszárnyán, illetve lépcsőjén történő árubemutatást.

Egy szentendrei virágszalon az üzlet ajtószárnyait és az üzlet előtti járdaszakaszt az üzlet árubemutatásra használta. I. r. vádlott 2010 június környékén észlelte, hogy az üzlet használja a közterületet, ezért közterület-felügyelőként bemutatkozva közölte, hogy a közterület használatáért pénzt kell fizetni, és ettől kezdve havi 5. 000 Ft-ot kért és kapott a bolt tulajdonosától.

I. r. vádlott 2011 végén már nem pénzt kért, hanem havi rendszerességgel egy-egy legalább 5. 000 Ft értékű csokrot állíttatott össze a maga számára. Később egy kollégáját is bemutatta az üzlet tulajdonosának Ekkor nem hangzott el, hogy II. r. vádlottnak is fizetni kell a közterület használatáért, azonban a vádlottak viselkedése nyilvánvalóvá tette, hogy a továbbiakban a II. r. vádlott részére is ellenszolgáltatást kell teljesíteni a közterület használatáért. Ennek fejében a közterület-felügyelők hivatali kötelességüket megszegve nem intézkedtek az üzlet szabálytalan közterület használata miatt. 2017. október 27-én II. r. vádlott újra elment a virágüzletbe, és ingyen csokrot szeretett volna. a virágüzlet vezetője azonban ezt megtagadta, majd később, amikor tudatosodott benne, hogy a közterület felügyelők jogellenesen jártak el az Önkormányzat Hivatalában bejelentést tett.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen