18.B.80/2018

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 1., hétfő 13.00
Ügy tárgya: 
Személyi szabadság megsértésének bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
18.B.80/2018
Tárgyalás helyszíne: 
Monori Járásbíróság, 2200 Monor, Kossuth Lajos u. 69.
Tárgyaló: 
alagsor 9-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

                                ÍTÉLET VÁRHATÓ!

 

Vádirati tényállás: I. r. és II. r. vádlottak élettársak és együtt laktak a monorierdői házukban. A sértett egyedül élt a budapesti lakásában. Pszichiátriai betegsége, skizofrénia miatt a Pesti Központi Kerületi Bíróság az 1998. május 23. napján jogerőre emelkedett ítéletével cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá helyezte. A sértett a lakásából 2010. év folyamán többször ismeretlen helyre távozott, melynek eredményeként 2010. december 28. napjától kezdődően eltűnt személyként körözték, majd 2016. december 16. napján holttá nyilvánították.

A vádlottak legkésőbb 2010-ben megismerkedtek Sz. I. M. sértettel, aki saját elhatározásából, önként elment a vádlottakkal monorierdői házukba, ahol velük együtt lakott a pincében kialakított lakrészükben, velük étkezett és a vádlottak házánál rendszeresen ház körüli munkát végezett. 

A sértett több alkalommal elhagyta a vádlottak engedélye nélkül a házat, azonban a vádlottak minden alkalommal közösen visszavitték a sértettet a fenti házába.

A sértett további eltávozásának megelőzése érdekében, amikor a vádlottak elhagyták az ingatlant, I. r. vádlott II. r. vádlott tudtával, a pincében a sértett lábait egy lánccal összelakatolta, hogy a sértett ne tudjon elmenni tőlük. I. r. vádlott 2017. június 26. napját megelőző hetekben egyszer megütötte a sértett testét, aki ennek következtében 8 napon túl gyógyuló bordatörést szenvedett el.

2017. június második felében is lánccal és lakattal egy vascsőhöz lakatolták a sértettet, majd ezt követően a vádlottak az ingatlant bezárták és elmentek otthonról. Ez alkalommal a sértettnek sikerült a láncot szétszednie, majd a 

kapun át kimászott az utcára és gyalog a vasúti sínek mentén Vecsésre ment.

A sértett 2017. június 26. napján 8 óra 30 perc körüli időben egy vecsési élelmiszer üzletnél szemmel láthatóan alultáplált és elhanyagolt, valamint rendkívül éhes és szomjas állapotban a kukákban turkált, miközben a jobb bokáján egy kb. 60 cm hosszúságú fém lánc és lakat volt, melyet a lakossági bejelentés alapján intézkedő rendőrök távolítottak el róla.

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: