7.B.26/2017

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 4., csütörtök 09.00
Ügy tárgya: 
Tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
7.B.26/2017
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék, 1146 Budapest, Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
V. emelet 521-es tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

         FOLYTATÓLAGOS TÁRGYALÁS szakértői            MEGHALLGATÁSSAL

 

 

Vádirati tényállás: A vádlottak házastársak A vádlottak második gyermeke az ügy sértettjével való várandóság idején sem vette igénybe a védőnői szolgálatot, terhesgondozásra nem járt. A II. r. vádlott 2012. október 9. napján szerződést kötött, hogy otthonszülés keretében egy kft. szolgáltatásait igénybe kívánja venni. A vádlottak minden szükséges szóbeli és írásbeli tájékoztatást megkaptak az otthonszüléssel kapcsolatban.

A sértett a születését követően K vitamin profilaxist nem kapott, mely a vérzékenység megakadályozására hivatott. Ezt a vitamint egészségügyi intézményben történt szülést követően beadják az újszülöttnek. A gyermeket az előírásoknak megfelelően újszülöttgyógyász megvizsgálta és tájékoztatta a szülőket a K és D vitamin adásával kapcsolatos teendőkről, a kötelező szűrővizsgálatról és a kötelező BCG oltásról.

2012 decemberében a vádlottak lakhelyén fűtési problémák voltak, ezért rokonokhoz és ismerősökhöz fordultak, hogy fogadják be őket és gyermekeiket hosszabb időre.

2013. január 1. napján a csecsemő sértett gyakran sírt, enni nem akart, majd sugárban hányt. A sértettet a vendéglátó orvoshoz akarta vitetni, ezért felhívta az I. r. vádlottat, aki ezt elutasította. A gyermek rövidesen ismét sugárban hányt, bőrének színe megváltozott. Az első mentőautó hívása mellett, esetkocsi is érkezett a helyszínre. Mindkét vádlott magatartásával akadályozta a sértett helyszíni ellátását, a mentő személyzetével kiabáltak, vádaskodtak. Végül a SOTE I. sz. gyermekgyógyászati klinikáján látták el a csecsemőt. A sértett a gondos kórházi kezelés ellenére 2013. január 8. napján elhunyt.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: