17.Fk.6/2019

Tárgyalás időpontja: 
2019. április 12., péntek 08.30
Ügy tárgya: 
Nyereségvágyból, aljas célból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
17.Fk.6/2019
Tárgyalás helyszíne: 
1146 Budapest, Thököly út 97-101. Budapest Környéki Törvényszék
Tárgyaló: 
IV. em. 408-as tárgyaló
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

                         Zárt tárgyalás! ELŐKÉSZÍTŐ ÜLÉS!

 

Vádirati tényállás:

A vádlottak ismerősök és a vádbeli időszakban mindketten Zsámbokon dolgoztak és ott is laktak.

2017. október 14-én a I. r. vádlott és munkatársa a helyi trafikba mentek, ahol sört, bort és pálinkát fogyasztottak. Egy-két óra múlva visszatértek a szálláshelyükre, ahol I. r. vádlott tovább folytatta az italozást társaival.

2017. október 15-én, éjjel 1 óra körüli időben I. r vádlott elindult a szálláshelyéről és magához vett egy vascsövet.

Ezt követően I. r. vádlott egy családi ház ajtajának üvegét betörte. A házban lakó nő ekkor még ébren volt, észlelte a mozgást, ezért felébresztette férjét, aki rákiabált az I .r. vádlottra, ezért a vádlott eltávozott a helyszínről.

Ezt követően I. r. vádlott céltalanul bolyongott Zsámbok utcáin, így érkezett meg a házhoz, ahol a 88 éves sértett egyedül lakott. Idős kora miatt rendszeres gondozásra, ápolásra szorult. A bűncselekményt megelőző hetekben olyan gyengévé vált, hogy felkelni sem tudott, ezért pelenkázni kellett. Az ápolással kapcsolatos feladatokat a menye végezte, aki a szomszédos házban lakott.

I. r. vádlott észlelte, hogy a sértett által használt, utcára néző szobában ég a villany, a kerítés szélére fellépett és látta, hogy az idős nő az ágyában fekszik. Ekkor elhatározta, hogy bemegy a sértetthez azért, hogy szexuális vágyait kielégítse, illetve azért, hogy élelmiszert, vagy más értéket magához vegyen. A kerítésen keresztül bemászott a sértett portájára, ahova magával vitte a vascsövet is.

I. r. vádlott a sértett ágya mellé lépett és négy alkalommal „emberi erőt meghaladó erővel” megütötte a sértett fejét majd közösült vele. A vádlott a házban kutatást végzett, majd a sértett környezetében levő ruhaneműt meggyújtotta, majd reggel 7 óra előtt távozott a házból és a szállására ment.

A sértett a sérülések elszenvedését követően rövid időn belül életét vesztette.I. r. vádlott, miután hazaérkezett vérrel szennyezett ruházatát levetette és lefeküdt az ágyába.

A kora reggeli órákban még az ágyában feküdt, amikor közölte munkatársaival, többek között II .r. vádlottal is, hogy „megölt egy idős nőt”. II. r. vádlott erre az I. r. vádlottnak a bűncselekmény elkövetésekor viselt ruháit, valamint a cipőjét a kályhába tette, hogy elégesse, azonban nem volt tűzgyújtó eszköz nála, így a bűnjelek megsemmisítésére nem került sor.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen