15.B.54/2016 További tárgyalás: 2019. 05. 09. 8:30 óra

Tárgyalás időpontja: 
2019. május 7., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
15.B.54/2016
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék, 1146 Budapest, Thököly út 97-101.
Összegzés: 

Vádirati tényállás: 

A vádlottak közül I. r., III. r. és V. r. vádlottak évek óta barátok, II. r.vádlott VI. r. vádlottal gyerekkori barátok. A VI. r. vádlott a vád időszakában külföldi fuvarozással foglalkozott, főként Anglia és Magyarország között végzett szállításokat. III. r. L. M. és V. r. A. F. vádlottak 2013. év elején elhatározták, hogy létrehoznak egy marihuána ültetvényt, és az ezen megtermelt marihuánát értékesítik. A III. r. vádlott 2013 februárjában a marihuána ültetvény helyszíneként kibérelt egy leányfalui családi házat. Marihuána (kender) termesztéssel kapcsolatos ismereteit az Interneten szerezte és a gyakorlati tapasztalatai alapján próbálta javítani az általa gondozott, illetve szaporított kender egyedek minőségét.

III. és V. r. vádlottak a kendermagokat, illetve palántákat, valamint az ezek termesztéséhez szükséges vegyszereket, eszközöket és műszaki berendezéseket Ausztriából, Bécsből szerezték be.

A III. r. vádlott 2013 őszén megkérdezte a barátját, IV. r. B. L. R. vádlottat, hogy nincs-e kedve pénzt keresni, mert Leányfalun kéne gondozni egy marihuána ültetvényt. Ennek révén a III. r., V. r. vádlottak megegyeztek IV. r. vádlottal, hogy havi 250.000 Ft-ért fog segíteni nekik. A megállapodásuk szerint azonban IV. r. vádlott nem havonta kapta a fizetését, hanem a kender növények háromhavonta esedékes szüretét követően egyben 750.000 Ft-ot. IV. r. vádlott nem értett a marihuána termesztéshez, csak követte a III. r. vádlott által cetlikre írt, valamint az V. r. vádlottól kapott utasításokat.

A marihuána termesztés - a megfelelő hőmérséklet, páratartalom és fény biztosítása miatt - elég jelentős villamos áram igényű, ezért a III. r. vádlott 2013 őszén megkérte az egyik villanyszerelő ismerősét, VII. r. K. J. vádlottat, hogy a leányfalui házban - a villanyórát kikerülve - illegálisan csatlakozzon rá a villamos hálózatra. .)

A III. r. vádlott 2014. év elején felvetette az I. r. Sz. S. vádlottnak is, hogy hozzanak létre egy marihuána ültetvényt. A III. r. vádlott egy korábbi pénzkölcsön miatt 6 millió Ft-tal tartozott az I. r. vádlottnak, aki úgy gondolta, hogy az ültetvényen termesztett marihuána értékesítéséből a III. r. vádlott majd törleszteni tudja neki az adósságát, ezért vállalta a közreműködést.

Az I. r. vádlott 2014 februárjában a marihuána ültetvény helyszíneként kibérelt Szentendrén egy családi házat, de a szerződésben kapcsolattartóként III. r vádlottat jelölték meg. A szentendrei marihuána ültetvény 2014 májusában kezdett működni, és legalább háromhavonta szüreteltek. Az I. r. vádlott a kender palántákat Ausztriában, és Bécsben vásárolta, a termesztéshez szükséges vegyszereket, eszközöket és műszaki berendezéseket pedig szintén Bécsben, valamint Budapesten szerezte be. Az ültetvény létrehozásával és működtetésével kapcsolatos költségeket I. r. és III. r. vádlottak fele-fele aránybán állták, mint ahogy ugyanilyen arányban részesedtek a marihuána értékesítéséből befolyt pénzből is. IV. r. vádlott ezen az ültetvényen is segédkezett az ültetvény fenntartásában. A VII. r. vádlott tudtán kívül, pedig itt is elvégezte az illegális áramrákötést. 2014 nyarán több száz klónozott kender növény egyedet szállítottak át a leányfalui marihuána ültetvényre, ahol tovább folytatták a gondozásukat. A szentendrei ültetvényen termesztett, és leszüretelt marihuána értékesítését az I. r. vádlott végezte, 2014 nyarán 10 kg marihuánát adott el ismeretlen személyeknek 1 millió Ft/kg áron.

 A nyomozó hatóság a 2014. november 27-én megtartott házkutatások során a leányfalui családi ház földszinti és emeleti helyiségeiben kialakított tenyészhelyeken összesen 1674 tő különböző fenológiai fejlettségű klónozott cannabis indica növény egyedet foglalt le. A villamos hálózatra történt illegális rácsatlakozással – legalább kb. 31.851 kWh, 1.188.984 Ft értékű villamos áramot tulajdonítottak el. A szentendrei családi ház tetőterében és a pince szint területén kialakított tenyészhelyeken összesen 1447 tő, különböző fejlődési szakaszban lévő cannabis indica női ivarú nemesített hibrid növény egyedet foglalt le a hatóság, ez meghaladja a különösen jelentős mennyiség alsó határát (1000 növényegyed), annak 1,447-szerese.Az ültetvény fenntartásához vádlottak a villamos hálózatra történt fenti illegális rácsatlakozással – kb. 22.723 kWh, 848.253 Ft értékű villamos áramot tulajdonítottak el. A házak tulajdonosai nem tudtak a marihuána ültetvényekről és a villamos hálózatra történt illegális rácsatlakozásokról.

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen