Különösen jelentős értékre elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény További tárgyalás: 2019. 09. 20. 9:00

Tárgyalás időpontja: 
2019. szeptember 18., szerda 09.00
Ügy tárgya: 
Különösen jelentős értékre elkövetett lopás bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
7.B.27/2019
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék, 1146 Budapest, Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
I. emelet 118.
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:
A vádlottak a bűncselekmény elkövetésének idején barátok voltak. A II. és III. rendű vádlottak 2015 nyarán egy Ördög becenevű barátjuktól értesültek arról, hogy a sértett jelentős vagyont örökölt, ezért elhatározták, hogy betörnek a sértett solymári lakásába. 2015 júniusától megfigyelték többször is az érintett ingatlant, illetve a III. rendű vádlott többször találkozott az I. rendű vádlottal, aki számára egy „meló”-t ajánlott, melyet az el is fogadott.

A vádlottak 2015. július 5-én a II. rendű vádlott és felesége által működtetett telephelyen megbeszélték a bűncselekmény részleteit, ezután egy kisteherautóval elindultak Solymár felé. Budapesten találkoztak Ördög nevezetű bűntársukkal, itt az I. rendű vádlott is csatlakozott a társasághoz. Az ingatlanhoz érve meggyőződtek arról, hogy a sértett nem tartózkodik otthon. A vádlottak ismerték az épületen lévő térfigyelő kamerák látószögét, illetve riasztórendszerét, ezért az amellett fekvő bokros területről próbálták megközelíteni a házat. A vádlottak a lelepleződés csökkentése érdekében ún. „dobós” telefonokat használtak kapcsolattartásra. Éjfél körül az I. és a III. rendű vádlott a nyitva hagyott bejárati ajtón felmentek a sértett lakrészébe. A III. rendű vádlott egy pajszerrel kinyitotta az ajtót, majd a vádlottak a mögötte található páncélszekrényt többféle módon próbálták felfeszíteni, sikertelenül. A súlyos páncélszekrényt nem tudták levinni, ezért az ablakból kilökték. A vádlottaknak egy molnárkocsival sikerült a páncélszekrényt hátra húzniuk az ott parkoló kisteherautóhoz és feltenni rá. A hangos zajongásra a házban tartózkodó gondnok felriadt és az ablakon kinézve észrevette az egyik elkövető árnyékát. Az I. és II. rendű vádlottak beugrottak a kocsiba és visszaindultak Dunaújvárosba. A III. rendű vádlott és bűntársa megijedtek és a szerszámokat eldobva visszarohantak a közeli földúton hagyott járművükhöz. Később a páncélszekrényt egy flex géppel kinyitották, a benne talált készpénzt és értékeket elosztották és felélték.

Az vádlottak és bűntársuk által a páncélszekrénnyel együtt eltulajdonított nagy összegű készpénz mellett ékszereket is eltulajdonítottak a sértettől.
 

Megjegyzés: első tárgyalás

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen