Kisebb kárt okozó csalás vétsége

Tárgyalás időpontja: 
2020. január 23., csütörtök 13.00
Ügy tárgya: 
Kisebb kárt okozó csalás vétsége
Ügyszám: 
1.B.107/2019.
Tárgyalás helyszíne: 
Váci Járásbíróság 2600 Vác, Budapesti főút 14.
Tárgyaló: 
Fszt. 6. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

R. Á. F. férfi vádlott női néven 2017 szeptemberében az interneten keresztül megismerkedett a férfi sértettel. Később szexuális kapcsolat alakult ki közöttük. 2017 november végén a vádlott felvetette a sértettnek, hogy szeretne közös gyermeket, hiszen az orvostudomány már olyan fejlett, hogy van már lehetőség méh és petesejt beültetésre, így ő is tudna gyermeket szülni.

A vádlott biztosította a sértettet arról, hogy a sikeres beavatkozást követően együtt fognak élni és együtt nevelik majd a gyereket. A sértett a közös élet reményében úgy döntött, hogy támogatja a vádlottat. Pár nap elteltével a vádlott telefonon közölte a sértettel, hogy a beültetésre 2017. december 8-án egy budai magánklinikán kerül sor.

A férfi a beültetés és a vizsgálatok első részleteként 150.000 forintot kért a sértettől, aki ezt átadta neki. Később a vádlott felhívta a sértettet azzal, hogy a beültetés sikerült. Majd az esti órákban egy férfi, aki a vádlott testvéreként mutatkozott be, telefonon arra kérte a sértettet, hogy kísérje haza a vádlottat Gyöngyösre, mivel az rosszul érzi magát. A sértett még aznap a vádlottal Gyöngyösre utazott. A vádlott hasa ezután mindig egy pólyával volt körbetekerve, amely azt a képzetet ébresztette a sértettben, hogy az az elvégzett műtéti hegeit takarja.

2017. december végén a sértett a vádlott kérésére egy vidéki bankfiókban számlát nyitott, melyhez a vádlottnak hozzáférése volt. Ezt követően a vádlott és a sértett hetente találkoztak, a férfi folyamatosan azt bizonygatta a sértettnek, hogy a magzatok fejlődnek, ezért a sértett abban a téves tudatban volt, hogy a vádlott terhes. Ennek igazolására a vádlott hamis orvosi papírokat mutatott a sértettnek. A vádlott 2018 januárjában a terhességgel kapcsolatos további kezelések finanszírozására 90.000 forintot, majd 2018 márciusában gyógyszerekre további 30.000 forintot kért a sértettől.  

A vádlott 2018 áprilisában egy telefonon történő beszélgetése alkalmával többször ellentmondásba keveredett, így a sértettben kétely ébredt. Ezt követően megszakította a vádlottal a kapcsolatot.

Megjegyzés: Előkészítő ülés

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Eljáró bíróság: