Kapcsolati erőszak bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2020. február 19., szerda 09.30
Ügy tárgya: 
Kapcsolati erőszak bűntette
Ügyszám: 
5 Bf. 631/2019
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék 1146, Bp. Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
IV. emelet 417-es tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

 

Az ügy lényege:

A Gödöllői Járásbíróság elsőfokon, a 2019. május 30-án tartott nyilvános, részben zárt tárgyaláson V. L. vádlottat folytatólagosan, testi sértés vétségével és becsületsértés vétségével elkövetett kapcsolati erőszak bűntettében mondta ki bűnösnek, ezért őt 1 év 8 hónap börtönbüntetésre ítélte. A bíróság az ítélet végrehajtását 3 évi próbaidőre felfüggesztette.

A bíróság a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaidejére elrendelte a vádlott pártfogó felügyeletét, valamint azt, hogy a vádlott a sértettől, annak lakásától, munkahelyétől tartsa távol magát és tartózkodjon a vele való telekommunikációs kapcsolatfelvételtől is.

Az I. fokú ítélet ellen a vádlott és a védője fellebbezéssel élt.

A vádlott és a sértett 2005-től 2016-ig élettársak voltak, Erdőkertesen éltek. Viszonyuk 2014-ben a nő munkahelyi kapcsolata miatt megromlott. A sértett a vádlott irányítása, befolyásolása alá került, akinek utasításait követnie kellett akkor is, ha az saját meggyőződése ellen volt. A vádlott a sértettet folyton ellenőrizte a munkahelyén, telefonon is hívogatta és szinte mindenhova kísérte.

A férfi többször bántalmazta is a nőt, ha nem volt elégedett a viselkedésével. Olyan is előfordult, hogy trágár, fenyegető tartalmú telefonos üzeneteket küldött neki. A nő 2016 novemberében a vádlott ellen feljelentést tett a rendőrségen.

A vádlott tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

Az elsőfokú bíróság enyhítő körülményt nem értékelt a vádlott esetében. A jelentős időmúlás ugyanis annak tudható be, hogy a vádlott minden eszközzel akadályozni próbálta a bíróság eljárását.

Kiemelt nyomatékkal értékelte, ugyanakkor súlyosító körülményként a vádlott terhére a bíróság, hogy hosszabb időszakon át tette ki a sértettet durva testi-lelki bántalmazásnak, ezzel ellehetetlenítve a sértett munkahelyi karrierjét és egész addigi életét.

Jelenleg V. L. más, rendőrök sérelmére elkövetett bűncselekmények gyanúja miatt letartóztatásban van.

Megjegyzés: II. fokú ítélet várható

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen