Előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2020. március 3., kedd 10.30
Ügy tárgya: 
Előre kitervelten, aljas indokból elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
17.B.15/2018
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék 1146, Bp. Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
IV. emelet 401-es tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

Az ügy sértettje, az I. r. és II. r. vádlottak örmény, a III. r. vádlott magyar anyanyelvű ukrán állampolgárok. A sértett 1996-tól Budapesten élt, megélhetését alapvetően a Kőbányai Piacon védelmi pénz szedéséből és más bűncselekmények elkövetéséből biztosította. Hazájában büntetve volt különféle bűncselekmények miatt. Könnyen indulatba jött és többnyire hasonló korú örmény fiatalok társaságában tartózkodott, akiknek afféle „vezére” volt. Az ügy sértettjét az I. r. és a II. r. vádlottak a piacról ismerték. A II. r. vádlott baráti kapcsolatban állt a sértettel, míg az I. r. vádlott csak felületesen ismerte. Az I. és II. r. vádlottak 1994-től közösen dolgoztak a Kőbányai Piacon, szerszámgépeket és háztartási gépeket árultak a II. r. vádlott testvérével együtt, aki később Örményországba hazautazott és az üzletet a vádlottakra bízta.

A vád tárgyát képező bűncselekményt megelőzően a vádlottaknak nézeteltérése támadt a piacon néhány örmény személlyel, melynek következtében a sértett és barátai megverték az I. r. vádlottat, míg a II. r. vádlottat nem bántották. 1996 augusztus elején a sértett egy csuklyás személlyel egy bérelt garázsban újra megtámadta az I. r. vádlottat és kb. 20 000 dollár értékben márkát, amerikai dollárt és forintot vettek el tőle, fegyverrel megfenyegették, kezeit és lábait megkötötték és megalázták. Az I. r. és II. r. vádlottak nem tettek feljelentést a rendőrségen, mert nem akarták, hogy vizsgálódjanak a hatóságok.

Az I. r. vádlott elégtételt akart venni a sértetten a történtek miatt. Másrészt a piacon köztudott és fönnálló hierarchia miatt is fontos volt számára helyzetét megerősíteni. Azzal is tisztában voltak a vádlottak, hogy - ismerve a sértett személyiségét- megbeszélni vele a dolgokat nem lehet.

A vádlottak a III. r. vádlott segítségét kérték a pénz visszaszerzésében, illetve a sértett megölésében. Az I. r. vádlott 10 000 dollárt ajánlott fel a III. r. vádlottnak a cselekmény elkövetéséért. A vádlottak találkozót beszéltek meg a sértettel. A III. r. vádlott két ismeretlen társával és a vádlottakkal együtt a piac melletti parkolóban többször megütötték a sértettet, gépkocsiba tették és elhajtottak vele egy ismeretlen helyre. A sértett vallatása hosszabb időn keresztül történt, azonban a pénz visszaszerzése nem sikerült, a sértett hajthatatlan maradt.
Ezt követően az ismeretlen személyek valamelyike, egy legalább 8-10 cm pengehosszúságú késsel mellkastájékon, majd kb. négyszer, nagyobb erővel a hasüreg magasságában is megszúrták a sértettet, aki a helyszínen az életét vesztette. A sértett földi maradványait Törökbálint külterületén egy vízmosásba tették.

Megjegyzés: ítélet várható

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen