Az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2020. július 7., kedd 08.30
Ügy tárgya: 
Az információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmény
Ügyszám: 
16.B.23/2020
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék 1146, Bp. Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
7. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

I. rendű Gy. Zs. és II. rendű K. Sz. R. vádlottak a bűncselekmény elkövetésének idején élettársak voltak, míg III. rendű K. R. vádlott ismerősi kapcsolatban áll az I. rendű vádlottal.

A II. rendű vádlott a vádbeli időszakban egy cégnél dolgozott ügyintézőként, ahol a cég bankszámlájához visszavonásig érvényes teljes körű felhatalmazása volt. Az I. rendű vádlottal úgy határoztak, hogy a cég számlaszámának NetBank szolgáltatáshoz rögzített telefonszám SIM-kártyájáról másolatot készítettnek a cégvezetők tudta nélkül. Ezt Budapesten tették meg, majd az elkészült SIM-kártya másolatot az I. és II. rendű vádlott behelyezte egy mobiltelefonba. Ezzel a II. rendű vádlott a sértett bankszámláját védő kéttényezős hitelesítő rendszert kijátszotta, és a cég számláján lévő 26 millió Ft-ot 2018. november 15-én elutalta a III. rendű vádlott nevén egy másik banknál vezetett bankszámlára.

Erről a bankszámláról 2018. november 19-én a III. rendű vádlott egy autókereskedő magyarországi és németországi bankszámláira két részletben utalta tovább az összeget. A pénz egy-egy személygépjármű vételáraként, illetve előlegeként szolgált. A járműveket az I. rendű vádlott rendelte meg, azonban a kereskedő nem tudott az összegek eredetéről. A járművek két gazdasági társaság tulajdonába kerültek, amelyeknek az I. rendű vádlott a volt az ügyvezetője.

A fenti bűncselekménnyel az I. rendű, a II. rendű és a III. rendű vádlott a cégnek 26 millió forint kárt okoztak, amely nem térült meg.

Megjegyzés: előkészítő ülés

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Gyimesi Kinga
06-70/371-1410
gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu
sajto_pest@budapestkornyekit.birosag.hu
http://budapestkornyekitorvenyszek.birosag.hu

A tárgyalás látogatása a járványügyi szabályok maradéktalan betartása érdekében sajtóregisztrációhoz kötött!

Kérjük, regisztrációját 2020. július 6-án 12.00 óráig a sajto_pest@budapestkornyekit.birosag.hu címre küldje meg!

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, vagy kendő, sál viselése és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező.