Vízi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége

Tárgyalás időpontja: 
2020. szeptember 30., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Vízi közlekedés halált okozó gondatlan veszélyeztetésének vétsége
Ügyszám: 
4.B.109/2020
Tárgyalás helyszíne: 
Szentendrei Járásbíróság, 2000 Szentendre, Dózsa György u. 85.
Tárgyaló: 
8. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

A vádlott – egy hajózási vállalat vezetője - 2018. március 14-én megbízást kapott arra, hogy 2018. március 15-én juttasson el egy másik személy tulajdonában álló személyszállító kishajót a Horányi Révtől a Visegrádi Hajóállomásra, azt megelőzően pedig 60 liter üzemanyagot szerezzen be.

A kishajón nem volt ott a hajózáshoz szükséges Hajóbizonyítvány, egy korábbi jegyzőkönyv pedig a jármű hiányosságait is rögzítette, emellett mentőmellény sem volt a hajóban. Ezek miatt a kisgéphajó nem volt hajózásra alkalmas, a vádlott azonban erről a hajó üzemeltetőjét nem tájékoztatta és útnak indult.

A kért üzemanyag beszerzéséhez a kishajó a folyó jobb partjánál álló komp mellé manőverezett, hogy a 60 liter üzemanyagot tartalmazó kannát átemeljék a kompról a kishajóra. A kishajó matróza – a sértett – átvette a kannát a komp matrózától, majd a kishajó korlát nélküli farán maradt, menetiránynak háttal állva.

Ekkor a vádlott anélkül, hogy meggyőződött volna arról, hogy a sértett szabályos helyen tartózkodik-e, a kishajóval azonnal előremenetbe kezdett, majd magas fokozaton hátramenetbe kapcsolt, mindvégig figyelmen kívül hagyva, hogy a sértett még mindig ugyanott helyezkedett el. A művelet során a víz nyomása a kishajót a komptest mellé szorította és annak nekiütközött, emiatt a sértett, aki mentőmellényt sem viselt, a kishajó faráról a vízbe esett. A vádlott ezt nem észlelte és folytatta a hátramenetet, melynek következtében a hajócsavar a sértettet a hajó alá gyűrte. A balesetet követően a sértett olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Halálát tartós víz alá merülés okozta fulladás és koponyasérülések okozták.

A baleset oka az volt, hogy a vádlott megszegte a víziközlekedés vonatkozó szabályait.

Megjegyzés: előkészítő ülés

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Gyimesi Kinga
06-70/371-1410
gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu
sajto_pest@budapestkornyekit.birosag.hu
http://budapestkornyekitorvenyszek.birosag.hu

A tárgyalás látogatása a járványügyi szabályok maradéktalan betartása érdekében sajtóregisztrációhoz kötött!

Kérjük, regisztrációját 2020. szeptember 29-én 12.00 óráig a sajto_pest@budapestkornyekit.birosag.hu címre küldje meg!

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját, szájat és orrot takaró maszk, vagy kendő, sál viselése és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező.

Eljáró bíróság: