Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette, új pszichoaktív anyag megszerzésével elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2020. október 5., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem bűntette, új pszichoaktív anyag megszerzésével elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette
Ügyszám: 
10.B.14/2020
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék 1146, Bp. Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
508. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

A büntetett előéletű, püspökladányi vádlottak házastársak voltak. 2013-ban eldöntötték, hogy munkahely nélkül, kábítószer-kereskedelemből származó bevételből fogják biztosítani megélhetésüket.

A vádlottak először ismeretlen személytől és helyen kábítószert vásároltak, melyeket szórakozóhelyeken, illetve lakóhelyükön értékesítettek. 2014 novemberében a lakásukban egy személy - aki több alkalommal szerzett be a vádlottaktól kábítószert - „speed” nevű anyagot vásárolt az I.r. vádlottól, majd ezt követően a férfi feljelentést tett a helyi rendőrkapitányságon az I.r. vádlott ellen kábítószer-kereskedelem miatt.

2016. szeptember 28-án a rendőrség házkutatást tartott a vádlottaknál, melynek során amfetamint és új pszichoaktív anyagokat foglaltak le.

Ezt követően a vádlottak ismeretlen helyről és személytől újra kábítószert vásároltak, melyet ismét a lakóhelyükön igyekeztek elrejteni. A nyomozó hatóság 2017. április 11-i újabb házkutatása során a ház kertjében kábítószernek minősülő anyagokat, többek közt amfetamint talált. A fellelt és lefoglalt anyagok együttes mennyisége meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát.

A vádlottakat az ellenük folyamatban lévő büntetőeljárások ezt követően sem tartották vissza további kábítószerek beszerzésétől. 2017. július 12-én Pilisen autóval közlekedtek, amikor a rendőrség intézkedés alá vonta őket. Ennek során a II. r. vádlott kézitáskájából a korábban ismeretlen személytől vásárolt kábítószer és új pszichoaktív anyag került elő. A lefoglalt, kábítószernek minősülő anyag mennyisége nem érte el a jelentős mennyiség alsó határát, míg az új pszichoaktív anyagnak minősülő anyag mennyisége meghaladta a csekély mennyiség felső határát.

Megjegyzés: igazságügyi toxikológiai szakértő meghallgatása, perbeszédek, utolsó szó jogán és ítélet várható

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Gyimesi Kinga
06-70/371-1410
gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu
sajto_pest@budapestkornyekit.birosag.hu
http://budapestkornyekitorvenyszek.birosag.hu

A tárgyalás látogatása a járványügyi szabályok maradéktalan betartása érdekében sajtóregisztrációhoz kötött!

Regisztrációt csak a jelentkezés sorrendjében, korlátozott számban tudunk elfogadni!

Kérjük, regisztrációját 2020. október 4-én éjfélig a sajto_pest@budapestkornyekit.birosag.hu címre küldje meg!

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját maszk viselése és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező.