Halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény

Tárgyalás időpontja: 
2020. október 22., csütörtök 11.00
Ügy tárgya: 
halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége és más bűncselekmény
Ügyszám: 
1.Fk.39/2020
Tárgyalás helyszíne: 
Nagykőrösi Járásbíróság 2750 Nagykőrös, Hősök tere 4.
Tárgyaló: 
1. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

2017. augusztus 28-ig a fiatalkorú vádlott édesanyjával és hét testvérével élt együtt egy családi házban. Az épület villamossági kivitelezője számos szakmai szabályt megszegett, amely magában hordozta az áramütés lehetőségét.

2015 novemberében a házban lakók azt tapasztalták, hogy az elektromos berendezések ráznak. Ezt az édesanya jelezte a szolgáltatónak, amely kikapcsolta az áramszolgáltatást, elvégezte a feszültségmentesítést és figyelmeztette az asszonyt, hogy a hiba elhárításához   villanyszerelőt kell hívnia. Ekkor a fiatalkorú vádlott kihívta a villanyszerelő szakképesítéssel rendelkező másik vádlottat. Amikor a szakember végzett a probléma feltárásával, közölte, hogy vagy a szivattyú, vagy az akna és az épület közötti kábel rossz. Ekkor leválasztotta a villamos hálózatról a rossz állapotú, házi vízművet és közölte, hogy új szivattyúra lesz szükség, valamint az épület és az akna közti kábel is cserére szorul, az új vezetéket pedig egy föld alatti csőbe kell helyezni. A fiatalkorú vádlott közölte, hogy a szivattyút majd ő kicseréli. Ekkor a villanyszerelő anélkül távozott az ingatlanról, hogy az ilyenkor szükséges, az áramszolgáltató által rendszeresített formanyomtatványt átadta volna az ott élőknek.

Később a fk. vádlott vett egy szivattyút, amelyet bekötött az aknába és erről a szerelőt is értesítette. Ekkor az édesanya telefonos bejelentését követően és a formanyomtatvány hiányának ellenére a szolgáltató visszakapcsolta a házban az áramot.

Mivel a hűtőszekrény továbbra is rázott, ezért a fk. vádlott leszerelte az új szivattyút és az aknába visszakötötte a korábban használt, rossz állapotú házi vízművet, amelynek elektromos ellátását szakszerűtlenül végezte el. Erről a villanyszerelőnek és a szolgáltatónak sem szólt, a hibát pedig a szakembertől hallottak alapján akarta megszüntetni.

2017. augusztus 28-án a kk. sértett a fürdőszobában található vaskádban fürdőzött – ebben az egyik lánytestvére segített neki. Amikor néhány percre a sértett egyedül maradt, hozzáért a kád fém csaptelepéhez, hogy egy kis vizet engedjen a kádba. Ezzel a víznyomással beindította a zárlatos, rozsdás szivattyút, a víz pedig tovább vezette a szivattyúból csöpögő víz és a szabálytalan, földben lévő csatlakozás miatti 230 Voltos zárlat áramot. Mivel a fürdőkád fém csapja feszültség alá került, a sértettet áramütés érte, amelynek következtében – a megfelelő orvosi ellátás ellenére – 2017. szeptember 11-én elhunyt.

Megjegyzés: előkészítő ülés

 

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Gyimesi Kinga
06-70/371-1410
gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu
sajto_pest@budapestkornyekit.birosag.hu
http://budapestkornyekitorvenyszek.birosag.hu

A tárgyalás látogatása a járványügyi szabályok maradéktalan betartása érdekében sajtóregisztrációhoz kötött!

Regisztrációt csak a jelentkezés sorrendjében, korlátozott számban tudunk elfogadni!

Kérjük, regisztrációját 2020. október 21-én 12.00 óráig a sajto_pest@budapestkornyekit.birosag.hu címre küldje meg!

A bíróság épületében, így a tárgyalóteremben is saját maszk viselése és a kihelyezett kézfertőtlenítő használata kötelező.

Eljáró bíróság: