Nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette

Tárgyalás időpontja: 
2021. szeptember 6., hétfő 09.00
Ügy tárgya: 
Nyereségvágyból, a bűncselekmény elhárítására idős koránál vagy fogyatékosságánál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette
Ügyszám: 
21.B.36/2020
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék 1146, Bp. Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
VII. emeleti tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

A bűncselekmény idején az idős sértett mindkét lábát amputálták, tolószékkel közlekedett, alkoholista életmódot folytatott.

2006-ban a III. r. vádlott és a sértett közös albérletben éltek. 2008-ban költözött hozzájuk az I. r. vádlott, aki átvette az idős férfi bankkártyájának kezelését. Később, hozzájuk költözött a II. r. sértett is. 2015-ben a vádlottak elköltöztek Budapestről, a sértettet egy ismerősüknél hagyták, de bankkártyáját elvették és pénzt sem hagytak nála.

Egy évvel később az I. r. vádlott újra magához vette a sértettet. Ebben az időszakban az alkoholizmusa miatt egyre inkább leépülő idős férfi és az I. r. vádlott kapcsolata megromlott. 2017 januárjában a sértett rosszul lett, emiatt kórházba szállították. Ellátását követően nem akart visszamenni az I. r. vádlotthoz, szociális munkások segítségével egy hajléktalanszállóra került, letiltatta a kártyáját, pénzét pedig maga kezdte el használni. 2017 májusában a III. r. vádlott elment a hajléktalanszállóra, magával vitte a sértettet abba a lakásba, ahol az I. r. vádlottal és ismerőseivel lakott. Mivel az idős férfi egészségügyi és higiénés ellátásáról nem gondoskodtak, a sértett egészségi állapota gyors hanyatlásnak indult. Amikor új bankkártyát csináltattak neki, az ismét az I. r. vádlotthoz került.

2017 szeptember elején a sértett, a három vádlott és II. r. vádlott két kisgyermeke együtt laktak, amikor családsegítők jártak náluk a gyerekek miatt. Észlelték, hogy a házban nincs áram, és a sértett olyan leromlott egészségi állapotban van, ami orvosi ellátást igényelne. Amikor szeptember 15-én visszamentek, a férfit egy átmeneti szálló lábadozó részlegére szállították. Ott az állapota stabilizálódott, azonban a vádlottak onnan ismét magukkal vitték és kivetették vele a még a számláján lévő pénzét. A következő négy napban a sértett egyre rosszabb állapotba került, de orvost nem hívtak hozzá. 2017. október 28-án este II. r. vádlott észrevette, hogy a sértett zihálva lélegzik, de orvost ekkor sem hívtak hozzát. Végül a sértett aznap este meghalt. A vádlottak tolószékével együtt kivitték a sértett holttestét az erdőbe, ahol később megtalálták.

Megjegyzés: ítélet várható

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Gyimesi Kinga
06-70/371-1410
gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu
sajto_pest@budapestkornyekit.birosag.hu
http://budapestkornyekitorvenyszek.birosag.hu

A tárgyalás látogatása a járványügyi szabályok maradéktalan betartása érdekében sajtóregisztrációhoz kötött!

Regisztrációt csak a jelentkezés sorrendjében, korlátozott számban tudunk elfogadni!

Kérjük, regisztrációját 2021. szeptember 4-én 22:00 óráig a sajto_pest@budapestkornyekit.birosag.hu címre küldje meg!

A bíróság épületében, illetve a tárgyalóteremben maszk viselése nem kötelező, a kihelyezett kézfertőtlenítő használata ajánlott.