Vesztegetés bűntette és más bűncselekmények

Tárgyalás időpontja: 
2021. szeptember 6., hétfő 08.30
Ügy tárgya: 
Vesztegetés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
8.B.67/2021
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék 1146, Bp. Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
földszint 21. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

A felsőoktatásról szóló törvények alapján az egyetemi és főiskolai oklevelek megszerzésének feltétele egy idegen nyelvű középfokú komplex vizsga letétele. Egyebek mellett a honvédségről, a közszolgálati tisztviselőkről, a NAV-ról, az igazságügyi alkalmazottak és a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjainak szolgálati jogviszonyáról szóló jogszabályok alapján angol, német és francia nyelvvizsgával rendelkező személyek nyelvpótlékra jogosultak attól függetlenül, hogy használják-e a nyelvet.

2002-ben már létezett egy olyan csoport, amely más bűncselekmények mellett akkreditált nyelvvizsga bizonyítványok vesztegetés útján való megszerzésére specializálódott. Haszonszerzésük érdekében a szervezet tagjai olyan személyeket vettek célba, akiknek nyelvvizsgára volt szükségük. Nekik felajánlották, hogy pénzért cserébe biztosítják számukra az írásbeli- és laborfeladatok megoldását, míg a szóbeli vizsgán a vizsgáztatók nyelvtudástól függetlenül olyan pontszámot fognak nekik adni, amely szerint megfeleltek a vizsgán. A vizsgákon résztvevők előre ismert feladatokat oldottak meg, illetve előre egyeztetett kérdésekre adtak választ. A papírok megszerzését Pest megyei és budapesti nyelviskolák dolgozói is segítették.

Ezzel a módszerrel több mint 10 éven keresztül biztosították pénzért cserébe a sikeres nyelvvizsgát ügyfeleiknek. A vádlottak elsősorban nyelvvizsgaközpontok alkalmazásában álltak. Ők közvetítőkön keresztül kerestek fel olyan személyeket, akik főként angol vagy német nyelvből, közép vagy felsőfokú nyelvvizsgát akartak tenni.

Egy komplex vizsgáért 2002 után legalább 215.000 forintot kértek a vizsgázótól, de volt, aki ennek az összegnek akár a négyszeresét fizette.

A büntetőügy tárgyalása 2015 novemberében kezdődött meg.

Megjegyzés: ítélet várható

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Gyimesi Kinga
06-70/371-1410
gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu
sajto_pest@budapestkornyekit.birosag.hu
http://budapestkornyekitorvenyszek.birosag.hu

A tárgyalás látogatása a járványügyi szabályok maradéktalan betartása érdekében sajtóregisztrációhoz kötött!

Regisztrációt csak a jelentkezés sorrendjében, korlátozott számban tudunk elfogadni!

Kérjük, regisztrációját 2021. szeptember 4-én 22:00 óráig a sajto_pest@budapestkornyekit.birosag.hu címre küldje meg!

A bíróság épületében, illetve a tárgyalóteremben maszk viselése nem kötelező, a kihelyezett kézfertőtlenítő használata ajánlott.