B.J.J. + 4 fő

Tárgyalás időpontja: 
2021. október 21., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Előnyért üzletszerűen, hivatali kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
16.B.61/2021
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék 1146 Budapest Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
VII. emeleti tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

2018-ban, a vádbeli időszakban az I. r., a II. r. és a IV. r. vádlott egy kormányablak ügyintézőiként dolgoztak. A III. r.  vádlott a IV. r. vádlott jelenlegi férje, míg az V. r. vádlott a IV. r. vádlott fia.

A gépjárművekkel kapcsolatos ügyintézés országos illetékességű, bármelyik okmányirodának el kell végezni. Ugyanakkor az autónepperek számára az ügyintézés során a gyorsaság és a hatékonyság a legfontosabb szempont, ezért többnyire ugyanazokhoz az ügyintézőkhöz jártak vissza. Velük olyan kapcsolatot alakítottak ki, hogy az együttműködésük során szemet hunyjanak kisebb szabálytalanságok felett.

Ennek megfelelően legkésőbb 2018 februárjában a III. r. vádlott megállapodott az I. r. és a II. r. vádlottal abban, hogy a neki végzett munkákért gépjárművenként 1000 forintot ad nekik. Ezért cserébe a két nő gyakran munkaidőn kívül is bent maradt és szükség esetén soron kívül elintézte a férfi által megjelölt autók ügyeit. Ha a gépkocsikkal kapcsolatos ügyben valamilyen szabálytalanságot találtak, nem utasították el a kérelmet, és nem is hívták fel formálisan hiánypótlásra a III. vádlottat, ahogy az a munkaköri kötelességük lett volna. Ellenben megbeszélték, hogy milyen – akár törvényellenes – úton kezeljenek egy-egy helyzetet.

2018. februárja és októbere között a III. r. vádlott meghatalmazottként majdnem 1600 gépjármű igazgatási ügyben járt el az okmányirodában. Ezek kétharmadát I. r. vádlott, egyharmadát II. r. vádlott intézte. További két meghatalmazott pedig 350 ügyben járt el. Ennek alapján I. r. vádlott a vádbeli időszakban összesen mintegy 1.000.000 forintot, míg II. r. vádlott összesen mintegy 500.000 Ft-ot kapott kötelességszegéseiért cserébe a III. r. vádlottól.

Megjegyzés: előkészítő ülés

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen
Egyéb információ: 

Gyimesi Kinga
06-70/371-1410
gyimesik@budapestkornyekit.birosag.hu
sajto_pest@budapestkornyekit.birosag.hu
http://budapestkornyekitorvenyszek.birosag.hu

A tárgyalás látogatása a járványügyi szabályok maradéktalan betartása érdekében sajtóregisztrációhoz kötött!

Regisztrációt csak a jelentkezés sorrendjében, korlátozott számban tudunk elfogadni!

Kérjük, regisztrációját 2021. október 20-án 12:00 óráig a sajto_pest@budapestkornyekit.birosag.hu címre küldje meg!

A bíróság épületében, illetve a tárgyalóteremben maszk viselése nem kötelező, a kihelyezett kézfertőtlenítő használata ajánlott.