D.A. + 17 fő

Tárgyalás időpontja: 
2022. május 11., szerda 08.30
Ügy tárgya: 
Vesztegetést állítva, hivatalos személyi jelleg színlelésével, üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
15.B.73/2021
Tárgyalás helyszíne: 
Budapest Környéki Törvényszék 1146 Budapest Thököly út 97-101.
Tárgyaló: 
földszint 21. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Az ügy lényege:

2013-ban az I. rendű vádlottat a bíróság csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt 7 év 6 hónap szabadságvesztésre ítélte.

Szabadulását követően az I. rendű vádlott elhatározta, hogy korrupciós bűncselekmények elkövetéséből szerez vagyont és ebből tartja majd fenn magát. Ennek érdekében 2017-ben a II. rendű, a III. rendű-, VII. rendű- és IX. rendű vádlotton és 4 másik férfin keresztül kapcsolatba lépett olyan személyekkel – köztük a többi vádlottal – akikkel és akiknek az érdekeltségébe tartozó cégekkel szemben büntetőeljárás, adóigazgatási eljárás vagy vámigazgatási eljárás volt folyamatban. Nekik az I. rendű vádlott magát valótlanul a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Nemzeti Nyomozó Iroda magas rangú és beosztású tisztviselőjének, valamint a belügyminiszter „jobb kezének” és közvetlen irányítása alatt álló hivatalos személynek adta ki. Ennek érdekében rendőrségi jelvényekkel ellátott eszközöket is beszerzett. Mindeközben azt állította magáról, hogy kapcsolatai segítségével képes hatósági eljárásokat az eljárásokban érintett személyekre nézve pozitív irányba befolyásolni. Ilyen formában az I. rendű vádlott a kért jogtalan vagyoni előnyökkel kapcsolatban többször valótlanul azt állította, hogy azokat a Belügyminisztériumba szállítja, amelyből ő jutalékot, a jogtalan vagyoni előnyt adó személy pedig hatósági eljárásoktól mentességet jelentő védettséget kap.

Ilyen módon a terhelt a korrupciós bűncselekmények sorozatjellegű elkövetése révén rendszeres haszonszerzésre törekedett, és az elfogadott jogtalan vagyoni előnyökből legalább 292.400.000 forinttal gazdagodott. Ennek az összegnek egy részét felélte, másik részéből pedig ingatlanokat, nagyértékű gépjárműveket és ékszereket vásárolt, majd azokat részben a családtagjai és az ismerősei nevére íratta.

Megjegyzés: előkészítő ülés

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen