T.Zs.

Tárgyalás időpontja: 
2022. április 21., csütörtök 08.30
Ügy tárgya: 
Jelentős értékre, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények
Ügyszám: 
15.B.24/2021
Tárgyalás helyszíne: 
Jelentős értékre, fegyveresen, csoportosan elkövetett rablás bűntette és más bűncselekmények
Tárgyaló: 
földszint 21. tárgyalóterem
Ügyszak: 
Büntető
Összegzés: 

Korábban az ügyben a Budapest II. és III. Kerületi Bíróság hozott jogerős ítéletet, mind a hat vádlottra vonatkozóan. Az V. rendű vádlott és védője perújítást terjesztett elő, így a terhelt esetében a büntetőügy újratárgyalása a Budapest Környéki Törvényszéken van folyamatban.

Az ügy lényege:

2010. április 11-én az ügy 6 vádlottja megbeszélte a tervezett bűncselekmény részleteit és egymás között leosztotta a végrehajtandó feladatokat. Később, az éjjeli órákban kocsikkal indultak Szigetújfalura, a sértett otthonához. Menet közben fegyverutánzatokat vettek magukhoz, személyazonosságuk álcázása érdekében pedig maszkokat és kesztyűket öltöttek fel.

A helyszínt a II. r. vádlott biztosította járművével, míg a VI. r. vádlott a sértett házához szállította az I., III., IV. és V. r. vádlottakat, akik a kerítésen átmászva jutottak be a sértett ingatlanára, ahol az egyikük kiszakította a zárat a bejárati ajtóból. Erre a zajra a sértett felfigyelt és az ajtónak ellentartva akarta megakadályozni a behatolást. Próbálkozása kudarcba fulladt, így a négy vádlott bejutott a házba. Ott az V. r. vádlott a nála lévő fegyver markolatával megütötte a sértett fejét, az I. r. vádlott egy késsel a karját vágta meg, miközben mindkét terhelt a pénze átadását követelte a bántalmazottól.

Ekkor egy ott élő idős nő jelent meg a helyszínen, akit a III. r. vádlott megütött, majd megfenyegette a földre került asszonyt. Ezzel egyidőben a IV. r. vádlott megkezdte a sértettek értékei utáni kutatást. Végül a vádlottak 50.000 forint készpénzt, egy 50.000 forint értékű karórát és egy 40.000 eurót tartalmazó – elkövetési árfolyamon 11.080.000 forint – bútorszéfet vettek magukhoz, majd autóval elhagyták az ingatlant. Menet közben a kocsiból kidobták a bűncselekmény elkövetésekor viselt kesztyűket és harisnyamaszkokat, majd szétosztották az elrabolt értékeket.

Az egyik sértett nyolc napon túl gyógyuló, míg a másik sértett 8 napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Megjegyzés: folytatólagos tárgyalás – tanúkihallgatás várható

Közérdeklődésre számot tarthat: 
Igen